Zwitserse Witte Herder

Herdershonden en veedrijvers

Zwitserse Witte Herder

Grootte
Reu: 60-66 cm.
Teef: 55-61 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze witte herdershond vindt zijn directe oorsprong terug bij de Duitse Herder. Vroeger was het normaal dat er tussen de donker gekleurde Duitser Herderpups wat witte exemplaren zaten. Rond de jaren ’60 besloot men in Duitsland dat de witte exemplaren van Duitse Herders geen bestaansrecht meer hadden door ze als ongewenst te betitelen. In zowel Amerika als Canada dacht men daar anders over. Er werd in deze landen gretig gebruikt gemaakt van de werkbereidheid van deze honden door ze in te zetten als: blindengeleidehond, politiehond, speurhond en reddingshond. Gesteld kan worden dat het ras in deze landen tot volwassenheid is gekomen. Toen uiteindelijk de Zwitsers een aantal van deze witte herders uit Amerika importeerden, hebben ze de naam “Amerikaans-Canadese Witte Herdershond” veranderd in “Zwitserse Witte Herder”…

Socialisatie en opvoeding
Net als zijn grote broer de Duitse Herder, is het erg belangrijk dat uw Zwitserse Witte Herderpup al vroeg in aanraking komt met afwijkende, mogelijk beangstigende prikkels. Hoewel deze hond, volgens de rasstandaard, onbekende zaken enigszins voorzichtig kan benaderen, mag u de hond best stimuleren om onderzoekend gedrag te vertonen wanneer hij geconfronteerd wordt met “onbekende zaken”. Wees uzelf hierbij bewust dat u niet het angstige gedrag stimuleert. Deze honden zijn niet snel “uitgesocialiseerd”.

Het opvoeden van een Zwitserse Witte Herder vraagt om een vastberaden en ervaren eigenaar. Vastberaden om te voorkomen dat de hond in het eerste jaar ontspoort door duidelijke grenzen te stellen en ervaren genoeg om deze gevoelige hond te behoeden voor nare ervaringen. Nare ervaringen worden door deze hond opgeslagen om nooit meer te worden vergeten. De Zwitsers Witte Herder beschikt over voldoende initiatief en zelfstandigheid om agressief te reageren op beangstigende prikkels. Doordat deze hond gemakkelijk te motiveren is, zal de gehoorzaamheidstraining voor de ervaren hondenbezitter niet ingewikkeld zijn.

Verzorging en gezondheid
Tijdens de ruiperiode dient deze hond dagelijks geborsteld te worden. De witte vacht wordt snel vies, maar is ook snel weer schoon door het ‘zelfreinigende’ vermogen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, maag- en darmproblemen, vachtproblemen, aandoeningen aan de alvleesklier etc.

Zwitserse Witte Herder is geschikt voor

De Zwitserse Witte Herder is bijna geschikt voor iedere vorm van sport en activiteit. Vermijd echter sporten waarbij veel draaiingen gemaakt worden. Deze hond heeft meer activiteit nodig dan 3 wandelingen per dag.

Let op: ook de Zwitserse Witte Herder is onderhevig (geweest) aan immense populariteit. Dit is de lichamelijke- en geestelijke gezondheid zeker niet ten goede gekomen.

 

s ©Copyright 2021