Yorkshire Terrier

Terriers

Yorkshire Terriër

Grootte
Reu: ca. 23 cm.
Teef: ca. 23 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Yorkshire Terriër is de kleinste Terriër. De hond is speciaal gefokt om mijnen vrij te houden van ratten. Het is een intelligente, temperamentvolle hond die zeker niet bestemd is voor damesschoten. Toch kon een golf van populariteit niet voorkomen dat deze hond meer op schoot zat dan lekker actief bezig was. Dit resulteerde helaas in een groot aantal agressief keffende, neurotische honden. Eigenaren die deze hond respectvol behandelen en voldoende activiteit aanbieden hebben er een hele leuke hond aan.

Socialisatie en opvoeding
De Yorkshire Terriër zal, hoe klein hij ook is, goed gesocialiseerd moeten worden. Laat de hond zelfstandig de wereld ontdekken. ‘Pamper’ hem niet en til hem ook niet zomaar op. Hij heeft immers pootjes gekregen om zelf te lopen…Besteed speciale aandacht aan positieve ervaringen met: andere (vreemde) honden, kinderen, bewegende objecten en vachtverzorging.

Sommige hondeneigenaren geloven nog steeds in het fabeltje dat een kleine hond niet opgevoed en getraind hoeft te worden. Dit gaat zeker niet op voor de Yorkshire Terriër. Deze hond heeft het verstand en eigendunk van een gemiddelde Duitse Herder. Om te voorkomen dat u door uw Yorkshire Terriër getraind wordt, doet u er verstandig aan om uw ‘Yorkie’ rechtlijnig en consequent op te voeden. Wees niet te toegeeflijk en ‘dans zeker niet naar zijn pijpen’. Wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van (bal)spelletjes.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Yorkshire Terriër verlangt een dagelijkse borstelbeurt waarbij de vacht secuur wordt geborsteld. Begin al op jonge leeftijd met het poetsen van de tanden om tandbederf te voorkomen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: Patellaluxatie, erfelijke oogafwijkingen, heup- en knieafwijkingen.

Yorkshire Terriër is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig. Zorg voor voldoende geestelijke stimulans.

Let op: in tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Yorkshire Terriër wel degelijk een ‘echte hond’! Koop geen Yorkshirepup van ouderdieren die nerveus en/of angstig gedrag vertonen.

 

s ©Copyright 2020