Xoloitzcuintle

Spitsen en Oertypen

Xoloitzcuintle (Mexicaanse Naakthond)

Grootte
2 variëteiten:
• Schouderhoogte 25-33 cm.
• Schouderhoogte 33-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Xoloitzcuintle ofwel Mexicaanse Naakthond is één van de weinige honden zonder vacht. Deze honden werden vroeger gefokt om als offergave te dienen aan de goden. Tevens stond hij op de menukaart…
De Xoloitzcuintle roept bij veel mensen een afschrikwekkende reactie op. Dit gebeurt wel vaker met naakte dieren (Sphynx, naaktrat etc). Het grappige is dat naakte dieren over het algemeen ontzettend vriendelijke dieren zijn.

Socialisatie en opvoeding
De Xoloitzcuintle kan een beetje terughoudend zijn naar vreemden. Zorg er daarom voor dat de hond op jonge leeftijd positieve contacten opdoet met onbekende mensen. Dit zal niet moeilijk zijn, maar al te graag willen voorbijgangers even voelen aan die naakte huid.

Door zijn baasgerichtheid is de Xoloitzcuintle gemakkelijk te trainen. Het zijn intelligente, waardige honden en passen zich gemakkelijk aan. De Xoloitzcuintle gaat graag met de baas op stap.

Verzorging en gezondheid
De huid van de Xoloitzcuintle dient regelmatig gescrubd te worden om dode huidschilfers te verwijderen. Wanneer de zon schijnt, dient de huid ingesmeerd te worden met een zonnebrandcréme om verbranding te voorkomen.

De lichaamstemperatuur van de Xoloitzcuintle ligt rond de 39 à 40 C˚ en dat is hoger dan de gemiddelde hond. Bij sommige exemplaren komt epilepsie voor.

Xoloitzcuintle is geschikt voor

G&g, behendigheid, canicross, fietsen, steppen, VZH. De Xoloitzcuintle heeft geen grote behoefte aan lichaamsbeweging.

Let op: De Xoloitzcuintle wordt vaak geboren met een incompleet gebit. Gedurende zijn leven blijven tanden uitvallen.

 

s ©Copyright 2020