Wetterhoun

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Wetterhoun

Grootte
Reu: ca. 59 cm.
Teef: ca. 55 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Wetterhoun komt, net als de Friese Stabyhoun, uit Friesland. Wetterhoun betekent ‘waterhond’. Hoewel de geschiedenis van het ontstaan van dit bijzondere ras onbekend is, weten we dat de Wetterhoun werd ingezet voor de jacht op o.a. otters, voor de bewaking van het erf en tevens voor het karretje werd gespannen als trekhond. Zijn uiterlijk heeft iets dogachtigs en sommige karaktertrekjes waaronder zijn terughoudendheid bevestigen dit. Voor mensen die veel ervaring met het opvoeden van honden hebben, de hond in de juiste context kunnen plaatsen en ook nog eens actief zijn kan de Wetterhoun een fijne hond zijn.

Socialisatie en opvoeding
Van nature is de Wetterhoun geen allemansvriend. Dit was vroeger ook niet noodzakelijk of zelfs gewenst. De hond moest immers gewoon zijn werk op het water doen en ongewenst bezoek aankondigen of desnoods buitenwerken. Zorg er dus voor dat de Wetterhounpup voldoende in aanraking komt met onbekende mensen. Vanaf de eerste dag dient u de Wetterhoun duidelijk te maken dat u de scepter zwaait!

Het karakter van de Wetterhoun is enigszins eigenzinnig te noemen. Het is een behoorlijke zelfstandige hond en dat maakt hem niet zo gemakkelijk trainbaar. Aan zijn intelligentie en zijn probleemoplossend vermogen ligt dit zeker niet. Wanneer hij ergens zijn zinnen op heeft gezet, komt zijn doorzettingsvermogen om de hoek kijken. Door op consequente wijze de hond zijn grenzen aan te geven, kunt u als eigenaar ervoor zorgen dat bepaald ongewenst gedrag geen overdreven vormen gaat aannemen.

Verzorging en gezondheid
De dikke, waterafstotende vacht van de Wetterhoun dient af en toe gekamd te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, epilepsie.

Wetterhoun is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Wetterhoun heeft graag iets te doen.

Let op: de Wetterhoun is geen hond voor onervaren of toegeeflijke mensen.

 

s ©Copyright 2020