West Highland White Terrier

Terriers

West Highland White Terriër

Grootte
Zowel reu als teef gemiddeld 28 cm.

Historie en gebruiksdoel
Net als de andere Terriërs afkomstig uit Schotland (Cairn Terriër en de Schotse Terriër), werd het type Terriër welke later bekend zou worden als de West Highland White Terriër (verder genoemd als Westie) eveneens ingezet voor de ondergrondse jacht op vossen en dassen. De overeenkomsten tussen deze Terriërs waren hun vastberadenheid, moed, zelfstandigheid en hun werklust. De Westie onderscheidt zich van andere Schotse Terriërs met zijn kleur. De Westie is namelijk altijd wit.

Socialisatie en opvoeding
Deze levensgenieter zal goed gesocialiseerd moeten worden om daadwerkelijk van de lusten van het leven te kunnen genieten. Zorg ervoor dat de hond went aan bewegende objecten waar hij niet achteraan mag jagen. Laat de Westie op jonge leeftijd kennis maken met verschillende type honden.

De opvoeding en training van de jonge Westie kan twee kanten op: door niets met hem te ondernemen groeit de Westie uit tot een zelfstandige, regelzuchtige hond die behoorlijk neurotisch gedrag kan vertonen en precies doet waar hij zelf zin in heeft. Echter, de Westie die op consequente wijze wordt opgevoed en getraind groeit uit tot een prettig gezinslid die zich prima laat trainen op gehoorzaamheid. Zijn minder prettige trekjes (te grote zelfstandigheid, regeldrift, slopen) voorkomt u door voldoende met hem te ondernemen. Denk hierbij aan het spelen van balspelletjes, ravotten etc.

Verzorging en gezondheid
De Westie zal zo’n vier maal per jaar getrimd moeten worden. Buiten deze trimbeurten om zal de vacht een paar maal per week geborsteld moeten worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: huidaandoeningen, de ziekte van Perthes, hernia's, leveraandoeningen en verkalking van de kaak.

West Highland White Terriër is geschikt voor

G&g, behendigheid, canicross, wandelen. Deze hond heeft een bovengemiddelde behoefte aan beweging en activiteit. Deze hond vindt het fantastisch om ‘puzzeltjes’ op te lossen.

Let op: hoewel de Westie een prima gezinshond is, verveelt deze hond zich snel. Bij verveling kan uw tuin worden omgeploegd tot een akker, de buurt worden getrakteerd op zijn doordringende blaf, fietsers en joggers worden opgejaagd als wild etc.

 

s ©Copyright 2020