Welsh Corgi Pembroke

Herdershonden en veedrijvers

Welsh Corgi Pembroke

Grootte
Reu: 25-30 cm.
Teef: 25-30 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze van oorsprong uit Wales afkomstige werkhond is er in twee varianten. De Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan. Het grootste verschil zit in de staart, de Pembroke heeft slechts een klein stompje, en de Cardigan heeft een lange, hangende staart. De Corgi is een zeer oud ras en zou vroeger gebruikt zijn als waak-, herders- en jachthond. Het is in ieder geval zeker dat de Corgi gebruikt is om vee te drijven. Tegenwoordig is de Corgi een gewaardeerd gezinslid die zowel binnen als buiten nog steeds kan laten zien uit wat voor hout hij oorspronkelijk gesneden is. De eigenaar die deze eigenschappen in goede banen weet te leiden heeft aan deze hond een tophond…

Socialisatie en opvoeding
Voorwaarde voor zo’n tophond, is dat hij zeer goed gesocialiseerd is. Met name gericht op andere honden, huisdieren, vee in de weide etc. Eigenlijk alles op twee of vier poten wat ademt en beweegt. Laat de hond uitgebreid wennen aan bewegende objecten op straat. Denk dan aan: auto’s, fietsers, joggers, treinen etc.

Honden die vee moesten drijven werden geselecteerd voor de fokkerij wanneer ze beschikten over: moed, werklust en een behoorlijke dosis intelligentie. De Corgi doet er nog een schepje bovenop, hij is ook nog eens waaks en heeft bovendien een rustig karakter. Dit verlangt van de eigenaar dat hij naast een consequente opvoeding, ook voor voldoende afwisseling dient te zorgen. Wees duidelijk door grenzen te stellen en laat u niet manipuleren door deze ‘grappenmaker’. Door enkel en alleen naar een gehoorzaamheidscursus te gaan, doet u hem echt te kort!

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Corgi vereist een wekelijkse borstelbeurt om dode en losse haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode zal de hond echter dagelijks geborsteld moeten worden.

Mogelijke gezondheidsproblemen bij de Welsh Corgi zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, rugproblemen, erfelijke oogziekten, schildklierproblemen, hartproblemen en Obesitas.
Door de verhouding korte poten/lange rug is het verstandig om uw jonge hond geen trappen te laten lopen en te voorkomen dat de hond dik wordt.

Welsh Corgi Pembroke is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, vee drijven en hoeden. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: Houd bij deze hond gedurende het eerste jaar de vinger (stevig) aan de pols. Voorkom dat de hond (ongewenst) succes heeft met het op- of najagen van dieren of andere bewegende objecten. De Welsh Corgi Pembroke is iets populairder dan de Welsh Corgi Cardigan. Dit komt doordat de Pembroke gehouden wordt door de Engelse Koninklijke familie.

 

s ©Copyright 2020