Vizsla draadhaar

Staande honden

Vizsla Draadhaar

Grootte
Reu: 58-62 cm.
Teef: 54-58 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze uit Hongarije afkomstige jachthond mag zich in het rijtje ‘allround’ jachthond scharen. De veelzijdige Vizsla werd gebruikt zowel voor als na het schot. Dit betekent dat de hond kan voorstaan (=aanwijzen van wild), het zweetspoor mocht uitwerken (=het bloedspoor van aangeschoten wild volgen) en tevens het aangeschoten wild apporteerde. De Vizsla is een vriendelijke, sociale hond die prima past binnen een ondernemend, actief gezin.

Socialisatie en opvoeding
De opvoeding en training van de Vizsla verloopt doorgaans zonder veel problemen. De hond is zeer werklustig, intelligent en strubbelt niet snel tegen wanneer hem iets wordt opgedragen. Ook kan de Vizsla zeer aanhankelijk zijn. Hierin schuilt een valkuil. Bij sommige exemplaren kan aanhankelijkheid omslaan in afhankelijkheid! Dit kan zich uiten in een hyperactieve, nerveuze hond die niet alleen kan/wil zijn. Daarom is het verstandig om het alleen zijn in stapjes op te bouwen vanaf het moment dat de pup bij u in huis komt. Zorg er tevens voor, dat wanneer u thuis bent, de hond niet de hele dag achter u aan loopt of constant bij u is.

Verzorging en gezondheid
De draadharige vacht van de Vizsla dient soms geplukt te worden. Daarbuiten is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen

Vizsla draadhaar is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Vizsla heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op:De draadharige variant heeft meer jachtdrift dan de kortharige Vizsla.

 

s ©Copyright 2020