Tibetaanse Terrier

Gezelschapshonden

Tibetaanse Terriër

Grootte
Ca. 35-41 cm.

Historie en gebruiksdoel
Wie de naam Tibetaanse Terriër heeft verzonnen is onbekend, maar het is geen juiste benaming. In het land van herkomst, Tibet, werd deze hond namelijk gebruikt als herdershond en gezelschapshond. Er zit net zoveel Terriërbloed in als bij de Labrador Retriever…niets dus! 
De Tibetaanse Terriër is de stamouder van de Lhasa Apso. De stevige vacht van de hond is puur functioneel. Het beschermde de hond tegen de barre (weers)omstandigheden van het Himalaya gebergte.

Socialisatie en opvoeding
De Tibetaanse Terriër zal op zeer jonge leeftijd positieve ervaringen moeten opdoen met; onbekenden, kinderen en andere honden. Gedurende het eerste levensjaar neemt hun onbevangenheid t.o.v. vreemden namelijk af. Dit kan zich gaan uiten in overdreven waaksheid en/of grote terughoudendheid.

De Tibetaan dient op een duidelijke en rechtlijnige manier te worden opgevoed. Heel moeilijk is dit niet, want de Tibetaan werkt graag en is voor zijn baas behoorlijk meegaand. Het is een zeer intelligente hond die lichamelijk misschien erg hard is, maar innerlijk is hij een zacht type. Leer de jonge Tibetaan in kleine stapjes om eventjes alleen thuis te zijn. Hier zijn ze namelijk niet echt dol op.
De Tibetaanse Terriër leert het snelst wanneer gehoorzaamheidstraining wordt afgewisseld met het spelen van spelletjes.

Verzorging en gezondheid
Om klitvorming te voorkomen zal de Tibetaan dagelijks geborsteld moeten worden. Dit ras kan regelmatig in bad gedaan worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen.

Tibetaanse Terrier is geschikt voor

G&g, uv-proef, vzh, behendigheid, canicross, steppen, wandelen, flyball, doggy-dancing. De Tibetaanse Terriër heeft een grote bewegingsbehoefte.

Let op: de Tibetaanse Terriër is minder ‘knuffelig’ dan zijn uiterlijk doet vermoeden.

 

s ©Copyright 2020