Tibetaanse Mastiff

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Tibetaanse Mastiff

Grootte
Reu: 64 - 69 cm.
Teef: 56 - 61 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Tibetaanse Mastiff wordt ook wel eens de geestelijk vader van vele bestaande hondenrassen genoemd. Het ras is al eeuwenoud en door de tijd qua uiterlijk hetzelfde gebleven. De hond had als taak om de kudde en het erf te bewaken tegen zowel wilde dieren als ongewenste mensen. De Tibetaanse Mastiff die de beschikking heeft over voldoende ruimte, zowel binnen als buiten, kan zich tot een prima gezinshond ontplooien.

Socialisatie en opvoeding
Deze enigszins onafhankelijk waakse gezinshond dient grondig gesocialiseerd te worden om te voorkomen dat zijn waakse en zelfstandige karakter hem en u in de problemen laten komen. Neem de hond al op jonge leeftijd mee naar buiten. Doe dit in korte sessies, want de Tibetaanse Mastiff raakt snel vermoeid door zijn grote lichaam. Besteed speciale aandacht aan het opdoen van positieve ervaringen met andere mensen, kinderen en honden. Neem uw hond ook vaak mee in de schemer, hun wantrouwen neemt dan namelijk toe.

Het opvoeden van de (jonge) Tibetaanse Mastiff bestaat met name uit het voorkomen van ongewenst gedrag. Zijn zelfstandige karakter verleidt menig Tibetaanse Mastiffbezitter om hem lekker ‘zijn gang te laten gaan’… Dit is niet verstandig omdat de gemiddelde Tibetaanse Mastiff van nature een behoorlijk zelfstandige hond is en overeenkomstig kan handelen wanneer hij vindt dat er opgetreden moet worden. Leer uw hond al vroeg dat u bepaalt welke beslissingen genomen mogen worden. Dit doet u door actief met uw hond te trainen in specifieke situaties.

Verzorging en gezondheid
Wanneer de vacht van de Tibetaanse Mastiff uitvalt (lente) dient deze dagelijks grondig gekamd en geborsteld worden. Bovendien moet u erop letten dat de gehoorgangen vrij zijn van overtollig vuil.

De Tibetaanse Mastiff is voor zo’n grote hond redelijk gezond. Bij sommige honden kunnen gewrichtsproblemen ontstaan.

Tibetaanse Mastiff is geschikt voor

Deze hond vindt het heerlijk om te wandelen. Echt actieve sporten zijn aan hem niet besteed. De meeste dogachtigen kunnen overigens prima speuren. Verstop bijvoorbeeld brokjes die hij op commando mag gaan zoeken.

 

s ©Copyright 2020