Teckel korthaar

Dashonden of Teckels

Teckel

Grootte
Reu: 13-25 cm.
Teef: 13-25 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Teckel is een echte jachthond. Met zijn kort pootjes en zijn lange lichaam is hij uitstekend geschikt om onder de grond te kunnen jagen op vossen en dassen. Deze vorm van jacht is al jaren niet meer toegestaan. Toch blijkt de Teckel nog steeds prima in staat om bij zogenaamde ‘jachtproeven’ zijn mannetje te staan. De Teckel is verkrijgbaar in drie formaten: Kaninchen, Dwerg en Standaard. De vachtvariëteiten zijn: korthaar, langhaar en ruwhaar.

Socialisatie en opvoeding
Om de wat eigenzinnige Teckel te laten uitgroeien tot een prettig gezinslid, is het belangrijk om de hond goed te socialiseren. Laat de Teckel al vroeg in contact komen met verschillende prikkels. Denk aan kinderen, vreemden, andere honden, andere huisdieren, bewegende objecten etc. Voorkom dat uw jonge Teckel in de problemen komt doordat hij een (konijnen)hol inschiet terwijl hij onaangelijnd is.

Wie nog steeds gelooft in het fabeltje dat de Teckel niet opgevoed en/of getraind kan worden kan beter niet aan deze hond beginnen. Okay, deze van oorsprong zelfstandig jagende hond is niet altijd bereid om samen te werken. Hierin ligt juist de uitdaging voor de eigenaar; leren samenwerken! Ook dient u zich te wapenen tegen zijn manipulatieve gedrag. Want de Teckel kan het soms niet laten om u ervan te overtuigen dat hij toch liever een vrije vogel is dan uw gehoorzame hondje…

Verzorging en gezondheid
Korthaar: af en toe borstelen om loszittende dode haren te verwijderen.
Langhaar: regelmatig borstelen om klitten te voorkomen
Ruwhaar: een paar keer per jaar plukken

Veel Teckels krijgen vroeg of laat last van een hernia(Hernia Nuclei Pulposi). Dit wordt ook wel Teckelverlamming genoemd.

Teckel korthaar is geschikt voor

G&g, behendigheid, wandelen. Het type activiteit is sterk afhankelijk van de lichamelijke gezondheid van de individuele hond(hernia). Deze hond heeft een bovengemiddelde behoefte aan beweging en activiteit. Deze hond vindt het fantastisch om ‘puzzeltjes’ op te lossen.

Let op: bewegende objecten als fietsers en joggers kunnen hevig blaffend worden opgejaagd door de Teckel. Dit is typisch jachtgedrag wat men ‘luid hals geven’ noemt. Voorkom dat de Teckel dik wordt.

 

s ©Copyright 2020