Stabyhoun / Friese Stabij

Staande honden

Stabyhoun

Grootte
Reu: ca. 53 cm.
Teef: ca. 50 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Stabyhoun is een Nederlands ras. Het betreft een zeer veelzijdige hond. De Stabyhoun is van origine een jachthond op haar- en vederwild. Daarnaast is de Stabyhoun een vermaarde mollenjager, waakhond en vroeger werd hij tevens voor de kar gespannen. Neen, deze hond kan niet bestempeld worden als luie hond…Dat wordt tevens van zijn baas verlangd, want een Stabyhound zonder duidelijke functie kan uw huishouden behoorlijk op zijn kop zetten.

Socialisatie en opvoeding
De Stabyhoun zal goed gesocialiseerd moeten worden. Leg de nadruk op onbekende mensen en kinderen, andere honden en bewegende objecten. De Stabyhoun is snel geprikkeld door afwijkende geluiden, geuren en bewegingen. Stel vanaf dag 1 duidelijke grenzen en voer deze grenzen consequent door.

De Stabyhoun kan behoorlijk koppig en eigenwijs zijn gepaard gaande met een dosis bazigheid. Dit kan resulteren in een overactieve ‘regelneef’. Dit voorkomt u door op een eerlijke, duidelijk manier met de hond om te gaan. Tevens kunt u het beste zo vroeg als mogelijk beginnen met een goede puppycursus gevold door een gehoorzaamheidscursus. Beloon de hond met het spelen van spelletjes en wissel dit af met een brokje.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Stabyhoun dient wekelijks geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Zorg ervoor dat de gehoorgang schoon blijft door het teveel aan haar te laten verwijderen. Vraag aan een ervaren trimster hoe u dit het beste kunt doen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; de Stabyhoun is een relatief gezond ras. Soms komt Heupdysplasie voor.

Stabyhoun is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Stabyhoun heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op: sommige Stabyhouns hebben een (geluids)fobie. Deze fobie kan erfelijk zijn.

 

s ©Copyright 2020