Siberische Husky

Spitsen en Oertypen

Siberische Husky

Grootte
Reu: 53-60 cm.
Teef: 51-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Siberische Husky komt van oorsprong uit het noorden van Siberië. Hier leefde een nomadenvolk genaamd de Chuchi’s. Zij hadden honden nodig om te overleven in de barre omstandigheden. De honden werden gebruikt voor de jacht en voor het trekken van sledes. Naast deze werkcapaciteiten moest de hond buitengewoon vriendelijk en verdraagzaam zijn. Al deze eigenschappen vindt met in de hedendaagse Siberische Husky terug.

Socialisatie en opvoeding
Deze jachthond pur sang dient goed gesocialiseerd te worden (voor zijn 7de levensweek) om te voorkomen dat hij zijn jachtkunsten op andere honden, huisdieren en bewegende objecten gaat vertonen. Om soortgerichte- of predatieagressie te voorkomen is het verstandig om extra aandacht te schenken aan het omgaan met andere honden.

Deze onafhankelijke hond is geen gemakkelijke hond om op te voeden. U zult moeten voorkomen dat de hond een succesvolle jager wordt. Daarom kan een Husky enkel loslopen wanneer hij onder duidelijk appel staat. U kunt (gedeeltelijk) voorkomen dat de hond gaat trekken aan de lijn door vanaf dag 1 consequent te trainen op het naast lopen.

Verzorging en gezondheid
De vacht dient één of twee maal per week geborsteld te worden. Tijdens de ruiperiode verhaart de hond explosief. Een extra borstelbeurt is dan zeker geen overbodige luxe.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn: problemen met kniebanden, Heupdysplasie en schildklierafwijkingen.

Siberische Husky is geschikt voor

G&g, VZH, canicross, steppen, fietsen, sledehondensport. Bij temperaturen boven de 20 C˚ is het niet meer verantwoord voor een dergelijk compact behaarde hond om te sporten.

Let op: de Siberische Husky kan niet alleen gehouden worden. Bij uw afwezigheid kan de Husky huilen als een wolf. Dit kan voor de eigenaar als engelengezang klinken, dit geldt meestal niet voor de buurt…

 

s ©Copyright 2020