Shih,Tzu

Gezelschapshonden

Shih Tzu

Grootte
Ca. 25 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Shih Tzu is waarschijnlijk ontstaan doordat Apso’s, welke kado waren gedaan aan de Chinese keizerlijke familie door de Dalai Lama van Tibet, gekruist werden met de Chinese leeuwhond; de Pekingees. De naam Shih Tzu werd uiteindelijk jaren later gegeven door de Britse rasvereniging voor Tibetaanse rassen. De Shih Tzu en de Lhasa Apso lijken sterk op elkaar. De Shih Tzu heeft echter korte benen en een korte snuit. De Lhasa Apso heeft langere benen en een langere snuit.

Socialisatie en opvoeding
De enigszins eigenzinnige Shih Tzu dient goed gesocialiseerd te worden om niet uit te groeien tot een terughoudende hond. Laat hem positieve ervaringen opdoen met onbekenden, kinderen en met andere (sociale) honden. De Shih Tzu gaat graag mee op pad.

De Shih Tzu is een waardige, rustige hond die niet echt geschikt is voor kleine kinderen. Kinderen hebben zelf ook niet zoveel aan de Shih Tzu, want ze zijn niet erg speels of sportief aangelegd. Gehoorzaamheid is mogelijk, maar begrensd tot simpele oefeningen. Hun karakter is iets minder mystiek als het karakter van de Lhasa Apso. Leer de Shih Tzu al op jonge leeftijd om eventjes alleen thuis te zijn.

Verzorging en gezondheid
De vachtverzorging van de Lhasa Apso is behoorlijk intensief. Laat de Shih Tzupup hier al vroeg aan wennen. Met een grove borstel dient de weelderige vacht klitvrij worden gehouden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; oogproblemen, de Shih Tzu kan slecht tegen warmte.

Shih Tzu is geschikt voor

Rondjes lopen rond de salontafel.

Let op: de Shih Tzu is niet geschikt om de hele dag op schoot te zitten of ‘gepamperd’ te worden. Kinderen die de Shih Tzu als speelgoed behandelen kunnen stuiten op verzet.

 

s ©Copyright 2020