Shiba Inu

Spitsen en Oertypen

Shiba Inu

Grootte
Reu: 38-41 cm.
Teef: 35-38 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Shiba Inu komt net als de Tosa Inu en de Akita Inu uit Japan. Vrij vertaald betekent Shiba Inu ‘kleine hond’. Hij is dan ook de kleinste hond van het stel. Dat maakt hem echter niet minder hond, want qua karakter kan hij zich met gemak meten met de Tosa en de Akita…De Shiba Inu kan in uiteenlopende huishoudens en omgevingen gehouden worden. Deze kleine hond heeft namelijk een groot aanpassingsvermogen.

Socialisatie en opvoeding
Ondanks zijn groot aanpassingsvermogen dient een Shiba Inu goed gesocialiseerd te worden. Anders kan zijn terughoudendheid naar onbekenden en andere honden te groot worden. Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd succes heeft met (na)jagen. Dit geldt zowel voor (klein) vee alsmede voor andere honden en ook kinderen.

Tijdens het eerste jaar wordt de eigenaar van de Shiba Inu geconfronteerd met de eigenzinnigheid van dit ras. Dit verlangt een lange adem van de eigenaar en een stevig portie doorzettingsvermogen. Zijn karakter herbergt een interessant fenomeen; de Shiba Inu is namelijk erg gehecht aan zijn familie maar hij kan zich aan de andere kant ook onafhankelijk opstellen. Dit doet hij dan overigens zonder onvriendelijk te worden!
De Shiba Inu is intelligent genoeg om alle gehoorzaamheidscursussen te doorlopen die er bestaan.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Shiba Inu heeft een specifieke structuur waardoor deze nagenoeg niet vuil wordt en ook niet ruikt. Tijdens de ruiperiode verliest de hond een groot gedeelte van zijn vacht. Borstel de vacht dan regelmatig.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, afwijkingen aan het kniegewricht en oogproblemen.

Shiba Inu is geschikt voor

G&g, behendigheid, fietsen, canicross, steppen, speuren. De Shiba Inu heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij neemt het u echter niet kwalijk wanneer hij een dagje met rust wordt gelaten.

Let op: ondanks zijn hoge ‘aaibaarheidsfactor’ is de Shiba Inu geen knuffelhond.

 

s ©Copyright 2020