Sharpei

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Sharpei

Grootte
Reu: 44-52 cm.
Teef: 44-51 cm.

Historie en gebruiksdoel
De van oorsprong uit China afkomstige Sharpei(shar=zandkorrel, pei=hond) werd vroeger voornamelijk gebruikt als waak-, jacht-, herders- en vechthond. Ze staan bekend om hun afwijkende uiterlijk. De Sharpei is een aparte verschijning met zijn hoekige lichaam en zijn rimpels. Naast de functie als gezinshond wordt de Sharpei vaak aangetroffen bij hondenshows.

Socialisatie en opvoeding
Hoewel de rasbeschrijving anders doet vermelden, komen er relatief veel onhandelbare Sharpei’s voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met geen of slechte socialisatie samen met opvoedingsfouten.
Daarom is het belangrijk dat de (snoezige) Sharpeipup zeer goed gesocialiseerd wordt met allerlei vreemde prikkels. Denk aan afwijkende situaties, geluiden, mensen, kinderen, andere honden, vee, drukte etc.

De opvoeding en training van de Sharpei heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Niet alleen is de Sharpei een daadkrachtige, zelfbewuste hond, de Sharpei is ook nog eens gevoelig voor ‘zwakheden’ en ‘incompetenties’ van de eigenaar. Dit kan ertoe leiden dat de hond een machtsstrijd met de baas aangaat. Een consequente, rechtlijnige opvoeding waarbinnen het stimuleren van gewenst gedrag centraal staat kan deze ‘machtsstrijd’ voorkomen.

Verzorging en gezondheid
Tussen de rimpels kan vuil blijven steken. Daarom dient de vacht dagelijks nagekeken te worden en indien nodig worden schoongemaakt. De vacht kan regelmatig geborsteld worden met een rubberen borstel.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Sharpei zijn: huidproblemen, erfelijke oogziekten, Swollen Hock syndroom, Amyloidose.

Sharpei is geschikt voor

G&g, UV-proef, Fietsen, Joggen. Activiteiten waarbij de nadruk ligt op ‘actief met de baas op pad’ hebben de voorkeur over activiteiten waarbij snelheid en wendbaarheid centraal staan.

Let op: bij de Sharpei komt een aantal rasspecifieke afwijkingen voor. Besteed dus veel aandacht aan het uitkiezen van een fokker en pleeg onderzoek naar de gezondheidstoestand van beide ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020