Schotse Terrier

Terriers

Schotse Terriër

Grootte
Reu: ca. 25 cm.
Teef: ca. 25 cm.

Historie en gebruiksdoel
Voor de periode dat honden gehouden werden als gezelschapshonden, was uniformiteit van rassen ver te zoeken. Eigenlijk werd er niet gepraat over rassen maar over type honden. Dit gold zeker voor de Terriërs. Kapitein W.W. Mackie selecteerde bepaalde type Terriërs om tot zijn geliefde ras te komen; nl. de Schotse Terriër. Aan het einde van de 18de eeuw werd de rasstandaard voor deze hond opgesteld en vanaf dat moment kon men spreken van een nieuw ras.

Socialisatie en opvoeding
De jonge Schot zal zeer goed gesocialiseerd moeten worden. Leg hierbij de nadruk op de omgang met andere honden. Een niet (goed) gesocialiseerde Schotse Terriër kan zijn jachtdriften botvieren op andere honden door hevig te knokken. De Schot kan prima omgaan met kinderen, mits hij positieve ervaringen opdoet. Zorg er dus voor dat kinderen hem respectvol behandelen. Voor deze Terriër geldt: eenmaal geleerd, altijd geleerd…

In het ‘vocabulaire’ van de Schotse Terriër neemt het woord “gehoorzaamheid” geen prominente plaats in. Dit zien we wel vaker bij honden die vroeger zelfstandig moesten jagen op (venijnig) ongedierte. Aan zijn intelligentie en zijn probleemoplossend vermogen ligt het echter niet. Een doortimmerd ‘plan van aanpak’ met behulp van één of meerdere gehoorzaamheidscursussen is zeker geen overbodige luxe. Voorkom dat de hond geconfronteerd wordt met passerende mensen voorbij uw huis, hij kan wel eens beter gaan waken (en blaffen) dan u gehoopt had…

Verzorging en gezondheid
De vacht zal gemiddeld twee maal per jaar geplukt moeten worden. Tussen deze plukbeurten zal de vacht regelmatig goed geborsteld en gekamd moeten worden om klitten te voorkomen.

Bij sommige Schotse Terriërs komen epilepsie en/of huidproblemen voor.

Schotse Terriër is geschikt voor

G&g, behendigheid, wandelen. Deze hond heeft een gemiddelde behoefte aan beweging en activiteit. Deze hond vindt het fantastisch om ‘puzzeltjes’ op te lossen.

Let op: de Schotse Terriër kan bij verveling uw hele tuin binnen een dag omploegen tot een akker.

 

s ©Copyright 2020