Schotse Herdershond Langhaar

Herdershonden en veedrijvers

Schotse Herdershond, langhaar en korthaar

Grootte
Reu: 56-61 cm.
Teef: 51-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze geharde, uit Schotland afkomstige herdershond had vroeger een duidelijke taak; het hoeden en drijven van schapen. In weer en wind voerde deze herdershond zijn belangrijke taak uit. Het ging immers om het behoud van de kudde. Daarom werd vroeger enkel geselecteerd op werkkwaliteiten van de honden en niet op het uiterlijk. Toen ‘Lassie’ eenmaal zijn kunstjes op televisie mocht vertonen, werd hij ineens enorm populair. En dat is geen ras ooit ten goede gekomen…
Tegenwoordig onderscheiden we de langharige- en de kortharige Schotse Herdershond. Het blijkt dat de kortharige variant iets temperamentvoller is dan de langharige.

Socialisatie en opvoeding
De Schotse Herdershond is een zachtaardige, gevoelige hond. Dit maakt hem trainbaar en de gehoorzaamheidstraining zal soepel verlopen. Zorg voor positieve ervaringen met vreemden, anders kan deze hond zich te wantrouwend of angstig opstellen naar vreemden. Dit kan resulteren in een nerveus blaffende hond.

De opvoeding van deze hond verloopt erg soepel wanneer de gehoorzaamheidstraining spelenderwijs wordt opgebouwd. Dit betekent dat oefeningen afgewisseld kunnen worden met spel (balspelletjes, speuren, voedselballetje etc.)
Een harde behandeling kan ervoor zorgen dat de Schotse Herdershond enkelzijdig de relatie met u verbreekt.

Verzorging en gezondheid
Deze flink behaarde hond dient eens in de week geborsteld te worden. Uiteraard zal de langharige variant meer verzorging moeten krijgen dan de kortharige variant. Op de dichtbehaarde plekken is het belangrijk dat de vacht tot op de huid behandeld wordt, anders ontstaan er klitten. Deze honden verliezen het hele jaar door haar.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Schotse Herdershond zijn: Heupdysplasie, PRA en CEA (= Collie Eye Anamoly).

Schotse Herdershond is geschikt voor

G&g, behendigheid, Canicross, speur- en reddingswerk, Flyball, vee drijven en hoeden, VZH en triathlon, steppen.

Let op: hoewel de rasvereniging en de meeste fokker hun best doen om niet te fokken met angstige, nerveuze honden, blijkt in de praktijk dat er nog steeds pups geboren worden die angstig en nerveus gedrag vertonen.

s ©Copyright 2020