Schipperke

Herdershonden en veedrijvers

Schipperke

Grootte
Reu: 25-35 cm.
Teef: 25-35 cm.

Historie en gebruiksdoel
De historie van het Schipperke is wat onduidelijk. De naam ‘Schipperke’ zou afkomstig zijn van zijn oorspronkelijke taak namelijk; ‘het verschepen van dieren’, oftewel een herdershondje. Zou het dan toeval zijn dat op Schipperke gelijkende honden op schepen werden gehouden voor het bestrijden van ongedierte en het bewaken van het schip? Ondanks zijn vage voorgeschiedenis is het helder wat voor hond het Schipperke tegenwoordig is; een zéér levendige huisgenoot die het huis vrijhoudt van ongewenst bezoek en ongedierte…

Socialisatie en opvoeding
Deze waakhond en ongediertebestrijder dient vanaf dag 1 kennis te maken met verschillende mensen, kinderen en dieren. Doordat de hond ontzettend snel leert, snapt hij al snel wat/wie ‘veilig’ en/of ‘onveilig’ is. Zorg daarom dat het Schipperke uitgesproken positieve ervaringen opdoet in verschillende situaties en met verschillende mensen.

De opvoeding en training van het Schipperke verloopt normaal gesproken zonder problemen. Er is echter een addertje onder het gras; het Schipperke is een bovengemiddeld intelligente hond met een minimaal even groot probleemoplossend vermogen. Dit zorgt er voor dat de meeste Schipperke’s hun baas trainen i.p.v. andersom. Laat u dus niet manipuleren door uw hond en stel duidelijke grenzen.

Verzorging en gezondheid
Een regelmatige borstelbeurt houdt de mooie zwarte vacht van het Schipperke in conditie. Tijdens de verharingsperiode kunt u met een ‘herderharkje’ de ondervacht vrijmaken van dode en losse haren.

Het Schipperke is een gezond ras.

Schipperke is geschikt voor

Het Schipperke is een uiterst bedrijvig hondje. Hij is de hele dag in de weer om zijn nieuwsgierige neus in allerlei zaken te steken. Daarom is het verstandig om zijn bedrijvigheid in banen te geleiden. Geschikte activiteiten voor het Schipperke zijn; G&g, UV-proef, canicross, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, vee drijven en hoeden.

Let op: leer uw Schipperke vanaf het begin om te zwijgen op commando. Anders kan zijn levendige blaf veranderen in een irritant, overmoedig blafconcert waar u en uw buren vast niet op zitten te wachten.

 

s ©Copyright 2020