Samojeed

Spitsen en Oertypen

Samojeed

Grootte
Reu: 54-60 cm.
Teef: 50-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Samojeed is afkomstig uit het onherbergzame West-Siberië. De naam is afkomstig van de samojedenvolkeren die de hond gefokt hebben. De hond had verschillende taken; jachthond, hoeder van kudden rendieren, het trekken van sledes maar ook het warmhouden van de nomaden in de donkere, koude Siberische nachten. De hedendaagse Samojeed kenmerkt zich door zijn grote uithoudingsvermogen en onafhankelijk karakter. Het zijn over het algemeen uiterst vriendelijke honden.

Socialisatie en opvoeding
Om de sterke jachtdrift van de Samojeed te temperen, is het van belang dat de hond al op zeer jonge leeftijd grondig gesocialiseerd wordt. Besteed hierbij extra aandacht aan andere honden, huisdieren, bewegende objecten, joggers etc. Hoewel het geen vechters zijn, is het verstandig om te voorkomen dat deze geharde en behendige jager in een gevecht komt met een andere hond.

De Samojeed heeft een pluriform karakter. Dat wil zeggen dat iedere Samojeed een veelheid aan karakters herbergt. Hij kan soms koppig zijn, dan weer meegaand. Hij kan vrolijk en vriendelijk zijn, dan weer wat afstandelijk. Feit is, dat de Samojeed een intelligente en onafhankelijke hond is. Dat maakt hem soms wat ondoorgrondelijk. Verwacht van deze hond geen slaafse gehoorzaamheid. Loslopen kan i.v.m. hun jachtdrift erg riskant zijn.

Verzorging en gezondheid
De vacht dient regelmatig gekamd te worden. Dit is een vrij nauwkeurig en intensief werk. De hond verhaart twee maal per jaar explosief. Een extra borstelbeurt is dan zeker geen overbodige luxe.

Samojeed is geschikt voor

G&g, VZH, canicross, steppen, fietsen, sledehondensport. De Samojeed heeft een zeer groot uithoudingsvermogen. Bij temperaturen boven de 20 C˚ is het niet meer verantwoord voor een dergelijk compact behaarde hond om te sporten.

Let op: de Samojeed heeft zeer veel beweging en activiteit nodig.

 

s ©Copyright 2020