Saarlooswolfhond

Herdershonden en veedrijvers

Saarlooswolfhond

Grootte
Reu: 65-75 cm.
Teef: 60-70 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Saarlooswolfhond is een hybride. Dit betekent dat het een kruising tussen een hond en een wolf is. De Dordtenaar Leender Saarloos kruiste een Duitse Herderreu met een Europese Wolvin. Zijn bedoeling was om de ultieme werkhond te creëeren. Saarloos was namelijk van mening dat de huidige hondenrassen teveel aan werkcapaciteiten hadden ingeboet. 
Zijn plan slaagde ten dele; de Saarlooswolfhond bleek naast het uithoudingsvermogen en de intelligentie ook te beschikken over de natuurlijke voorzichtigheid en vluchtdrang van de wolf. Dit maakte hem als diensthond onbruikbaar. Een aantal jaren heeft de Saarlooswolfhond dienst gedaan als blindengeleidehond, maar nadat in 1963 de hoeveelheid wolvenbloed werd vergroot is hieraan een einde gekomen.

Socialisatie en opvoeding
De Saarlooswolfhond dient voor zijn 5de levensweek uitgebreid te worden gesocialiseerd. Gebeurt dit niet, dan kan zijn neiging tot wantrouwen en de hiermee gepaarde vluchtdrang te groot worden. Een serieuze taak ligt dus bij de fokker. Blijf vooral veel herhalen gedurende het eerste levensjaar! In de communicatie met hond kan uw Saarloos uiterst expressief zijn. Andere honden (en tevens eigenaren) kunnen hiervan schrikken.

De opvoeding en gehoorzaamheidstraining van de Saarlooswolfhond is niet weggelegd voor beginnende hondeneigenaren. De hond leert weliswaar snel maar hij is ongeschikt voor absolute gehoorzaamheid. Door zijn uiterst sterke roedelinstinct zult u uw positie als leider waar moeten maken. Niet door hardhandig op te treden maar door uw hond op een stimulerende manier te leren om met u samen te werken. Leer de Saarloos op jonge leeftijd al (heel kort) alleen te zijn om later problemen te voorkomen.

Verzorging en gezondheid
De weelderige vacht van de Saarlooswolfhond behoeft weinig verzorging. Tijdens de verharingsperiode kunt u een herderharkje gebruiken om de ondervacht te ontdoen van losse, dode haren.

De Saarlooswolfhond is een gezond ras.

Saarlooswolfhond is geschikt voor

Fietsen, joggen, wandelen. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: ondanks het feit dat de Saarlooswolfhond een prima familiehond is, is niet iedereen geschikt om deze ‘oerhond’ te bieden wat hij nodig heeft. Verdiep u in dit ras wanneer u besluit een Saarloos aan te schaffen.

 

s ©Copyright 2020