Rottweiler

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Rottweiler

Grootte
Reu: 61-68 cm.
Teef: 56-63 cm.

Historie en gebruiksdoel
De uit Duitsland afkomstige Rottweiler werd vroeger gebruikt als veedrijver en waakhond. Handelaren kwamen bijeen om vee te verhandelen. Onwillige runderen werden door de Rottweiler in het gareel gehouden. Ook moest de Rottweiler ervoor zorgen dat de dagopbrengst veilig in de binnenzak van de handelaar bleef. In Duitsland heeft de Rottweiler dienst gedaan als politiehond. Na een drastische inzinking in de kwaliteit van het ras (onvoorspelbare dominante agressie) en het voornemen van het Ministerie van LNV om het fokker en het houden van de Rottweiler te verbieden, is het aantal Rottweilers sterk gedaald.

Socialisatie en opvoeding
Het ras staat bij veel mensen niet bekend als vredelievend, deels klopt dit ook. Daarom heeft de Rottweilerbezitter eigenlijk de plicht om er alles aan te doen om het tegendeel te bewijzen. Dit begint met een goede pup uit een verantwoorde combinatie. De fokker zal de pups al veelzijdig moeten socialiseren. Zodoende krijgt de Rottweilerpup de kans om uit te groeien tot een stabiele, zelfstandige en aangename huisgenoot. Hier moet wel actief aan gewerkt worden. Voorkom dat de Rottweilerpup al op jonge leeftijd uitgesproken negatieve ervaringen opdoet!

Rottweilers zijn geen gemakkelijke honden om op te voeden. De uiterst dominante Rottweiler verlangt een rechtlijnige, vasthoudende en uiterst consequente opvoeding, training en begeleiding. Voor zijn puberteit (welke begint tussen de 6 en de 9 maanden) zal de rangordeverhouding duidelijk moeten zijn voor zowel de hond als voor de baas. De gehoorzaamheidstraining is een onlosmakelijk deel van de dagelijkse omgang met de hond. Hierbij ligt de focus op het stimuleren van gewenst gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag. De eigenaar kan zowel het beste als het slechtste in deze hond naar boven brengen.

Verzorging en gezondheid
De vacht dient af en toe geborsteld te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Rottweiler zijn:Heup- en Elleboogdysplasie, erfelijke oogproblemen, problemen met de kruisbanden, vergrote kans op een maagdraaiing.

Rottweiler is geschikt voor

G&g, UV-proef, fietsen, joggen, pakwerk, speur- en reddingshondenopleiding. Deze hond heeft behoorlijk wat beweging en activiteit nodig om niet te dik te worden.

Let op: koop als beginnend- of aspirant hondenbezitter geen Rottweiler waarvan de ouderdieren actief zijn binnen ‘pakwerkkringen’. Vraag de fokker altijd naar de MAG(=Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag)-test van de ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020