Riesenschnauzer

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Riesenschnauzer

Grootte
Reu: 65-70 cm.
Teef: 60-65 cm.

Historie en gebruiksdoel
De van oorsprong uit Duitsland afkomstige Schnauzer is er in drie varianten. De Dwergschnauzer, de (Middenslag)schnauzer en de Riesenschnauzer. Het grootste verschil tussen deze drie varianten betreft de grootte. De Dwerg- en de Middenslagschnauzer hadden de taak om in en rond stallen te jagen op ongedierte en om ongewenste indringers buiten te houden. De Riesenschnauzer is tevens gebruikt als veedrijver en later als werkhond bij de politie en het leger. De Schnauzer laat zich omschrijven als; uiterst fel, moedig en behoorlijk zelfverzekerd. De Dwergschnauzer is de meest beweeglijke van alle Schnauzers en kan een onevenredig grote bek opzetten. Dit is hoogstwaarschijnlijk een erfenisje van zijn voorvader; De Pinscher. De Middenslag- en Riesenschnauzer zijn iets milder in omgang.

Socialisatie en opvoeding
Om een oncontroleerbare Schnauzer te voorkomen dient deze uiterst goed gesocialiseerd te worden. De nadruk dient te liggen op vreemde mensen, kinderen, andere dieren en vreemde of afwijkende situaties. Het wantrouwen naar vreemden is aangeboren, dit dient in goede banen begeleid te worden.

De Riesenschnauzer kan, mits niet afgeleid, goed en snel leren. De Riesenschnauzer kan ook koppig zijn, blijf dus niet te lang bezig met dezelfde oefening. Voorkom dat de hond veel succes heeft met het uitvoeren van zijn eigen plannetjes. Houd de Schnauzer zeker het eerste jaar continue onder appél, zo voorkomt u dat de hond iets gaat doen waar u later spijt van kunt krijgen. Wissel training vaak af met spelen, dat vindt de gemiddelde Schnauzer fantastisch. Betrek het gehele gezin bij de opvoeding en training van uw hond. Zo voorkomt u dat deze eigenwijze hond zich ontwikkelt tot een eenpersoonshond.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Schnauzer zal ieder kwartaal getrimd moeten worden door een hondentrimmer. De baard en de wenkbrauwen dienen regelmatig doorgekamd te worden om klitten te voorkomen.

Bij sommige Schnauzers komen huidproblemen voor die vaak te wijten zijn aan een slechte vachtverzorging.

Riesenschnauzer is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, africhting, IPO. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

 

s ©Copyright 2020