Rhodesian Ridgeback

Lopende Honden

Rhodesian Ridgeback

Grootte
Reu: 63-69 cm.
Teef: 61-66 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Rhodesian Ridgeback, in Nederland ook wel Pronkrug genoemd, komt oorspronkelijk uit Zimbabwe, het voormalige Rhodesië. De hond staat bekend om zijn streep op zijn rug. Deze streep bestaat uit haren die de tegengestelde richting in groeien. De Rhodesian Ridgeback werd in het land van herkomst gebruikt voor de (drijf)jacht op groot wild. Ook moest de hond de kudden bewaken tegen roofdieren. Deze uitermate sierlijke hond is zowel letterlijk als figuurlijk ‘veel hond’…

Socialisatie en opvoeding
De Rhodesian Ridgeback dient uitermate goed gesocialiseerd te worden. Dit komt door zijn terughoudendheid naar vreemden. Zorg voor voldoende positieve ervaringen met verschillende mensen in verschillende situatie,s. Om soortgerichte- of predatieagressie te voorkomen, is het handig om uw jonge Ridgebackpup op hele jonge leeftijd voldoende contact met andere honden te laten maken.

De Rhodesian Ridgeback is geen gemakkelijk op te voeden hond. De jonge hond kan bijzonder onstuimig en eigenzinnig zijn. De nadruk van de opvoeding ligt op het vormen van een band met de hond, het stellen van duidelijke grenzen en voorkomen van het vertonen van probleemgevend gedrag als: (na)jagen, vechten, waken en beschermen. Ook zal de hond nog getraind moeten worden op gehoorzaamheid. Al met al is er een behoorlijk verantwoordelijk taak weggelegd voor de Rhodesian Ridgeback-eigenaar.

Verzorging en gezondheid
De vacht heeft bijzonder weinig verzorging nodig.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, Dermoid sinus.

De Rhodesian Ridgeback is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, paardrijden, steppen, speuren. De Rhodesian Ridgeback heeft veel beweging nodig.

Let op: ondanks het feit dat de Rhodesian Ridgeback een zelfverzekerde hond zou zijn, komen er in de praktijk veel nerveuze, angstig agressieve exemplaren voor. Koop geen pup uit een combinatie waarbij één of beide ouders dit afwijkende gedrag vertonen

 

s ©Copyright 2020