Pyrenese Herdershond

Herdershonden en veedrijvers

Pyreneese Herdershond

Grootte
Reu: 40-48 cm.
Teef: 38-46 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Pyreneese Herdershond, in het land van herkomst ook wel Berger des Pyrénées à poil long, is er in twee uitvoeringen; langhaar (=poil long) en een variant met een kortbehaarde snuit (=face rasée). Beide uitvoeringen zijn als zelfstandig ras erkend. De Pyreneese Herdershond is oorspronkelijk gefokt om dienst te doen als herdershond. Tegenwoordig ligt hij binnen voor de kachel, wachtend op zijn baasje om samen iets te ondernemen…

Socialisatie en opvoeding
Deze geharde en sobere herdershond dient vroeg gesocialiseerd te worden met vreemde mensen, kinderen, andere honden en met bewegende objecten zoals: fietsers, joggers, auto’s etc. De Pyreneese Herdershond is geen allemansvriend.

De opvoeding en training van de Pyreneese Herdershond is niet moeilijk. Het eindeloos herhalen van oefeningen zorgt ervoor dat de hond lekker zijn eigen gang gaat. Echter, de eigenaar die de opvoeding en gehoorzaamheidstraining combineert met het doen van spelletjes en zorgt voor voldoende afwisseling, maakt kennis met een uiterst trainbare en gehoorzame hond die overal mee naar toe kan worden genomen.

Verzorging en gezondheid
De langharige vacht van deze hond mag er lekker ongecompliceerd ruig uitzien. Vooral niet te vaak kammen en borstelen dus. Zorg ervoor dat de gehoorgang schoon en vrij van haar blijft.

Sommige Pyreneese Herdershonden worden staartloos geboren. Hoewel dit niet direct een gezondheidskwestie oplevert, wordt de hond beperkt in zijn communicatie met andere honden.
Buiten deze afwijking is het een oersterk en over het algemeen gezond ras.

Pyreneese Herdershond is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, Vee drijven en hoeden, reddingshondenopleiding. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: de Pyreneese Herdershond is een hele leuke gezinshond die bovendien verdraagzaam is naar kinderen. Trap niet in de valkuil door de opvoeding en training aan één persoon over te laten. Hiermee neigt de hond sterk tot een éénpersoonshond.

 

s ©Copyright 2020