Pyrenese Berghond

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Pyreneese Berghond

Grootte
Reu: 70-80 cm.
Teef: 65-72 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Pyreneese Berghond behoort tot een select groepje honden welke onmisbaar waren bij het transporteren van kuddes vee door de (Pyreneese) bergen. Zijn voornaamste taak was het beschermen van het vee tegen wilde (roof)dieren. Het lichaam van de Pyreneese Berghond is aangepast aan de barre omstandigheden boven in de bergen; groot lichaam, lange vacht, lichte kleur, sober metabolisme etc. Tegenwoordig is de Pyreneese Berghond nog steeds populair onder mensen die een waakse gezinshond zoek en niet bang zijn voor een kolos van een hond in huis…

Socialisatie en opvoeding
De Pyreneese Berghond heeft een aangeboren terughoudendheid naar vreemde mensen. Daarom is het belangrijk dat pups van dit ras uitgebreid gesocialiseerd worden. De nadruk dient te liggen op het opdoen van positieve ervaringen met vreemde mensen en kinderen. Vergeet deze oefeningen niet in het donker te herhalen, dan wordt namelijk het wantrouwen van de hond groter.

Deze intelligente, oplettende en moedige waakhond is niet moeilijk op te voeden en te trainen. Het punt is vaak dat men er te laat mee begint of het vergeet… De toch al zelfstandige Pyreneese Berghond dient vanaf de eerste dag gemotiveerd worden om met de baas (en de rest van het gezin) samen te werken. Hem aan zijn lot overlaten is overigens vragen om problemen, de hond gaat zijn eigen leven leiden. En dit is vaak een ander leven dan dat de eigenaar voor ogen had! De Pyreneese Berghond houdt van een flinke wandeling en is tot op zekere hoogte best speels. Een mooiere manier om samen te werken bestaat er voor een dergelijke hond niet…

Verzorging en gezondheid
Normaal gesproken hoeft deze hond eens per week grondig geborsteld te worden. Maar om uw huis tijdens de verharingsperiode niet op een kapsalon te laten lijken is het verstandig om de hond tijdens deze periode iedere dag grondig te borstelen.

Op Heupdysplasie na zijn er geen gezondheidsproblemen.

Pyreneese Berghond is geschikt voor

G&g, UV-proef, fietsen, joggen, speur- en reddingshondenopleiding. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de fysieke conditie en – gezondheid.

Let op: voorkom ontwikkelingfouten van het beendergestel door de jonge Pyreneese Berghond schraal te voeren zodat hij aan de magere kant blijft. Overtollig vet wordt omgezet in warmte en beperkt de hond in zijn beweging.

 

s ©Copyright 2020