Puli

Herdershonden en veedrijvers

Puli

Grootte
Reu: 39-45 cm.
Teef: 36-42 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Puli is onmiskenbaar te herkennen aan zijn dreadlock-achtige vacht. Je zou denken dat deze hond van Jamaica of een Afrikaans land afkomstig is. Niets is echter minder waar, want de Puli komt van oorsprong uit Hongarije. De Puli werd met name ingezet als herders- en waakhond. Naast deze werkzaamheden werd de Puli ingezet voor het apporteren van aangeschoten waterwild.

Socialisatie en opvoeding
De Puli dient uitgebreid gesocialiseerd te worden met (vreemde) mensen en kinderen. Anders zou zijn terughoudendheid naar vreemden wel eens buitenproportionele vormen kunnen aannemen. De Puli is geen allemansvriend.

De Puli is een onafhankelijke, redelijk eigenzinnige hond. Dit verlangt van de opvoeder een duidelijke opvoeding waarbinnen afwisseling (met sport en spel) en restrictie voorop staan. Met restrictie wordt bedoeld dat het zelfinitiatief van deze hond beperkt mag worden. Ook is het verstandig om twee stappen vooruit te denken zodat u kunt voorkomen dat de hond ongewenst gedrag vertoont. 
De Puli heeft de neiging om zich tot een eenpersoonshond te ontwikkelen. Betrek daarom het hele gezin bij de opvoeding en gehoorzaamheidstraining.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Puli begint te vervilten wanneer de hond ongeveer 1 jaar oud is. Gedurende de periode hierna ontstaan koorden doordat de ondervacht verstrengeld raakt met de dekharen. Grote stukken vervilt haar kan gescheurd worden. Wanneer dit proces zich voltrokken heeft, behoeft de vacht geen verzorging meer. Wassen kan, maar het duurt een paar dagen voordat de hond droog is.

Ondanks (of misschien zelfs dankzij) dat het ras al stokoud is, kent de Puli geen veel voorkomende gezondheidsproblemen. Bij sommige Puli’s komen oogproblemen voor.

Puli is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, vee drijven en hoeden, reddingshondenopleiding en zelfs pakwerk zou tot de mogelijkheden horen. Deze hond heeft dagelijks veel activiteit nodig.

Let op: door zijn bijzondere verschijning en de bijzondere vachtstructuur, hebben veel honden moeite om de hond te ‘lezen’. Hiermee wordt bedoeld dat de communicatie bemoeilijkt wordt doordat andere honden de lichaamstaal van de Puli niet kunnen lezen. Hierdoor kunnen honden agressief op de Puli reageren.

 

s ©Copyright 2020