Polski Owczarek Nizinny

Herdershonden en veedrijvers

Polski Owczarek Nizinny

Grootte
Reu: 45-50 cm.
Teef: 42-47 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Polski Owczarek Nizinny (kortweg P.O.N. genoemd) komt oorspronkelijk uit Polen. De hond was een zeer veelzijdige hulp van de herder. Met het verdwijnen van de herder en zijn kudde schapen, is de P.O.N. werkeloos geworden waardoor de populatie aan het begin van vorige eeuw uit een handjevol exemplaren bestond. Met behulp van gelijkende honden is het ras weer teruggefokt. Ondanks dat de P.O.N. uit zijn functie als herdershond ontheven is, bezit hij nog steeds alle eigenschappen die hem tot een prima herders- en gezinshond maken.

Socialisatie en opvoeding
Doordat de P.O.N. wat afstandelijk kan zijn naar vreemden, is het belangrijk dat de hond veel positieve ervaringen opdoet met verschillende soorten mensen en kinderen, in verschillende situatie’s. 
Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd succes heeft met het najagen van bewegende objecten en/of mensen. U kunt de hond vervangend gedrag aanleren door hem achter balletjes te laten ‘jagen’.

De opvoeding en training van de P.O.N. kunt u maken of breken. Eentonigheid en het eindeloos herhalen van (suffe) oefeningetjes kunnen deze hond onhandelbaar maken. U zult rekening moeten houden met zijn nieuwsgierige en werkwillende karakter. Laat hem puzzeltjes oplossen, wissel gehoorzaamheid af met het spelen van (bal)spelletjes, laat hem speuren naar brokjes etc. Op deze manier bouwt u een band op met uw hond en traint u hem op basis van (wederzijds) respect.

Verzorging en gezondheid
Om klitten in de vacht te voorkomen dient de P.O.N. minimaal 1 maal per week grondig geborsteld te worden. Schroom niet om een trimsalon in te schakelen om u te helpen. Controleer tevens de ogen en oren op overtollig haar.

De P.O.N. is een redelijk gezond ras.

Polski Owczarek Nizinny is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, vee drijven en hoeden, reddingshondenopleiding. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op:een niet goed gesocialiseerde P.O.N. uit dit door veel en hard te blaffen naar zaken en/of mensen die hij niet vertrouwt. Leer de hond dat spelletjes buiten plaatsvinden zodat hij binnen rustig is.

 

s ©Copyright 2020