Pekingees

Gezelschapshonden

Pekingees

Grootte
Ca. 28 cm.

Historie en gebruiksdoel
Volgens een oude legende, is de Pekingees ontstaan doordat een leeuw verliefd was op een aapje. Om de liefde tot uiting te laten komen, moest de leeuw zijn macht opgeven en zich verkleinen tot iets wat op een aap leek…Dat zou dan die Pekingees moeten zijn? In ieder geval komt de Pekingees uit China. Hier werd de Pekingees exclusief gehouden door de keizerlijke familie. De honden werden verafgood en behandeld alsof het om een hogere macht ging. Overal waar de keizer naar toe ging vergezelden deze Pekingezen hem in zijn mouw. Toen de Engelsen in 1860 binnenvielen, namen ze een aantal van deze ‘sleevedogs’ mee naar Engeland. Dit was het begin van de mondiale carriëre van deze keizerlijke hond…

Socialisatie en opvoeding
De eigenzinnige Pekingees dient goed gesocialiseerd te worden om niet uit te groeien tot een onafhankelijke, in zichzelf gekeerde ‘snauwer’. Laat hem positieve ervaringen opdoen met onbekenden, kinderen en met andere (sociale) honden. De Pekingees is overigens niet snel bang.

Zoals al eerder vermeld, een niet goed gesocialiseerde Pekingees kan leiden tot een snauwerig hond van weliswaar drie turven hoog, maar het probleem wordt er niet minder om. In uw omgang met de Pekingees zal zijn waardigheid bewaard moeten blijven, snauwen en gillen horen hier niet bij. De Pekingees is van nature een rustig hondje en ontwikkelt zich vaak tot een eenpersoonshond.

Verzorging en gezondheid
De vachtverzorging van de Pekingees is behoorlijk intensief. Laat de Pekingeespup hier al vroeg aan wennen. Met een grove borstel dient de weelderige vacht klitvrij worden gehouden en de huidplooien van het gezicht dienen schoon gemaakt te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; oogproblemen, knieproblemen, rugproblemen, benauwdheid. De Pekingees kan slecht tegen warmte.

Pekingees is geschikt voor

Rondjes lopen rond de salontafel.

Let op: de Pekingees is niet geschikt om de hele dag op schoot te zitten of ‘gepamperd’ te worden. Kinderen die de Pekingees als speelgoed behandelen kunnen stuiten op verzet.

 

s ©Copyright 2020