Newfoundlander

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Newfoundlander

Grootte
Reu: ca. 71 cm.
Teef: ca. 66 cm.

Historie en gebruiksdoel
De hedendaagse Newfoundlander stamt af van grote, harige honden die gebruikt werden bij het binnenhalen van de vissersnetten, het trekken van karren en aanverwante werkzaamheden. Het schijnt dat deze honden zonder enige vorm van training drenkelingen konden redden. Zijn populariteit nam toe nadat Britse vissers enkele exemplaren meenamen naar Engeland. De Newfoundlander is een sociaalvaardige, vriendelijke hond die uitstekend geschikt is voor actieve ‘buitenmensen’.

Socialisatie en opvoeding
Ondanks zijn reputatie als sociaalvaardige hond, is het belangrijk dat deze grote hond goed gesocialiseerd wordt voordat hij het formaat van een kleine grizzlybeer heeft. Dit betekent in de praktijk dat hij voldoende positieve indrukken van de wereld dient te krijgen. Overdrijf hier echter niet in.

Een sociaalvaardige, vriendelijke hond dient ook goed opgevoed en getraind te worden. Gebeurt dit niet, dan kan zijn nieuwsgierige, ietwat dominante aard en zijn werklust hem veranderen in een mijnwerker die uw huis, tuin en leven behoorlijk omver weet te spitten. Door de hond vanaf het begin rechtlijnig en consequent op te voeden voorkomt u dit. Wissel training af met het spelen van spelletjes. De Newfoundlander is nog steeds een werker, dus geef hem een taak! Laat de hond enkel zwemmen op uw commando, hij ligt namelijk al in de sloot voordat u hem kwijt bent…

Verzorging en gezondheid
De wat vettige vacht van de Newfoundlander beschermt hem tegen kou, regen, wind en water. Om klitten te voorkomen zal de hond dagelijks geborsteld en gekamd moeten worden. Controleer de gehoorgangen regelmatig of ze nog schoon zijn. Zeker de Newfoundlander die vaak zwemt is gevoelig voor het ontwikkelen van een oorontsteking.

Bij sommige Newfoundlanders komt Heupdyplasie of Entropion voor.

Newfoundlander is geschikt voor

De Newfoundlander is geen sportieve hond. Iedere dag een flinke wandeling is voldoende. Deze hond vindt het fijn om een taak te hebben. Laat hem bijvoorbeeld speuren naar brokjes of laat uw hond een paar keer apporteren.

 

s ©Copyright 2020