Middenslagschnauzer

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Middenslagschnauzer

Grootte
Reu: 45-50 cm.
Teef: 45-50 cm.

Historie en gebruiksdoel
De van oorsprong uit Duitsland afkomstige Schnauzer is er in drie varianten. De Dwergschnauzer, de (Middenslag)schnauzer en de Riessenschnauzer. Het grootste verschil tussen deze drie varianten betreft de grootte. De honden hadden de taak om in en rond stallen te jagen op ongedierte en om ongewenste indringers buiten te houden. De Riessenschnauzer is tevens gebruikt als veedrijver en later als werkhond bij de politie en het leger. De Schnauzer laat zich omschrijven als; uiterst fel, moedig en behoorlijk zelfverzekerd. De Dwergschnauzer is de meest beweeglijke van alle Schnauzers en kan een onevenredig grote bek opzetten. Dit is hoogstwaarschijnlijk een erfenisje van zijn voorvader; De Pinscher. De Middenslag- en Riessenschnauzer zijn iets milder in omgang.

Socialisatie en opvoeding
Om een oncontroleerbare Schnauzer te voorkomen dient deze uiterst goed gesocialiseerd te worden. De nadruk dient te liggen op vreemde mensen, kinderen, andere dieren en vreemde of afwijkende situaties. Het wantrouwen naar vreemden is aangeboren, dit dient in goede banen begeleid te worden.

De Dwergschnauzer kan, mits niet afgeleid, goed en snel leren. De Dwergschnauzer kan ook koppig zijn, blijf dus niet te lang bezig met dezelfde oefening. Voorkom dat de hond veel succes heeft met het uitvoeren van zijn eigen plannetjes. Houd de Schnauzer zeker het eerste jaar continue onder appél, zo voorkomt u dat de hond iets gaat doen waar u later spijt van kunt krijgen. Wissel training vaak af met spelen, dat vindt de gemiddelde Schnauzer fantastisch.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Schnauzer zal ieder kwartaal getrimd moeten worden door een hondentrimmer. De baard en de wenkbrauwen dienen regelmatig doorgekamd te worden om klitten te voorkomen.

Bij sommige Schnauzers komen huidproblemen voor die vaak te wijten zijn aan een slechte vachtverzorging.

Middenslagschnauzer is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, fietsen, joggen, Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig.

Let op: leer uw (jonge) Middenslagschnauzer dat ‘zwijgen’ meer oplevert dan het blaffen. Dit doet u door nooit aandacht aan het blaffen te geven en de hond te belonen wanneer hij stil is.

 

s ©Copyright 2020