Mechelse herder

Herdershonden en veedrijvers

Mechelse Herder

Grootte
Reu: 60-66 cm.
Teef: 56-62 cm.

Historie en gebruiksdoel
De meest bekende van de vier Belgische Herders (Mechelse-, Laekense-, Tervuerense Herder en Groenendaeler) heeft net als de andere drie varianten dienst gedaan als veedrijver. De Mechelse Herder is een direct afstammeling van werkende herdershonden. Deze eigenschappen zijn nog steeds sterk aanwezig binnen het ras. Vandaag de dag vinden de werkcapaciteiten van de Mechelse Herder gretige aftrek bij de politie, het leger en bewakingsdiensten als waak- en verdedigingshond.

Socialisatie en opvoeding
De Mechelse Herder dient op zeer jonge leeftijd met verschillende prikkels in aanraking te komen. Met name bewegende prikkels verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan; fietsers, joggers, rennende kinderen, auto’s etc. Breng de Mechelse Herderpup al vroeg in aanraking met verschillende soorten mensen en kinderen. Deze uitgebreide socialisatie dient om angst en nervositeit in algemene zin te voorkomen.

Mechelse Herders zijn over het algemeen snellerende, dominante honden. Dit betekent dat ze een baas nodig hebben die op basis van inzicht en overwicht een hond kunnen opvoeden door duidelijke grenzen te stellen. De Mechelse Herder die met harde hand wordt opgevoed wordt nerveus en kan ADHD-achtige trekken gaan vertonen. Zeer consequent optreden is het sleutelwoord om deze uitstekende werkhond te laten uitgroeien tot een topwerker met een enorm potentieel.

Verzorging en gezondheid
De korte vacht van de Mechelse Herder vraagt niet veel onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de ruiperiode dienen dode haren dagelijks verwijderd te worden.

Bij sommige Mechelse Herders komt Heupdysplasie of Elleboogdysplasie voor.

Mechelse herder is geschikt voor

G&g, Ipo, VZH, flyball, frisbee, canicross, reddingshondensport, breitensport.

Let op: koop als beginnend- of aspirant hondenkoper geen Mechelse Herder die rechtstreeks afstamt van werkhonden die gebruikt worden voor bewakings- en verdedigingswerk. Het gaat hier namelijk om honden die geselecteerd zijn op uithoudingsvermogen, kracht en bijtdrang.

s ©Copyright 2020