Mastino Napoletano

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Mastino Napoletano

Grootte
Reu: 65 - 75 cm.
Teef: 60 - 68 cm.

Historie en gebruiksdoel
De uit Italïe afkomstige Mastino Napoletano is een directe afstammeling van de vroegere Romeinse vechthonden. Deze molossers werden gebruikt in oorlogen en later ook in arena’s om te vechten tegen gladiatoren en wilde beesten. Door de jaren heen degradeerde deze hond tot een vastgeketende boerderijhond. Totdat een aantal vooraanstaande Italiaanse kynologen besloten om het ras nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in de huidige Mastino Napoletano met al zijn extremiteiten, eigenaardigheden, fabels en legenden. Tenminste, voor de buitenwereld…want voor de liefhebber van dit ras is het gewoon de leukste hond van de wereld!

Socialisatie en opvoeding
Ondanks zijn torenhoge agressiedrempel(=het omslagpunt om agressie te vertonen), is het belangrijk dat de Mastino Napoletano goed gesocialiseerd wordt. Al lijkt de Mastinopup redelijk ‘open’ te zijn naar vreemden, deze eigenschap verdwijnt grotendeels. Zorg er dus voor dat de Mastinopup veel positieve ervaringen opdoet met vreemden, kinderen en andere honden. Zijn waaksheid is aangeboren en wordt derhalve niet aangetast door een goede socialisatie.

Hoe groot en stoer deze hond er uit mag zien, naar zijn baas toe heeft hij een (ontzettend) klein hartje. Dit zorgt ervoor dat hij gevoelig is voor de stemming van de baas. Een band die gebaseerd is op samenwerking en het belonen van gewenst gedrag haalt het beste in deze hond naar boven. De Mastinopup laat al op zeer jonge leeftijd zien dat hij een zeer sterke wil heeft. Trap hier nooit in! Ga nooit in op manipulerend gedrag, laat de hond voor u werken i.p.v. andersom. Een harde opvoeding wordt beantwoord met een verharde hond waar moeilijk contact mee te krijgen is.

Verzorging en gezondheid
Een regelmatige borstelbeurt zorgt ervoor dat losse haren verwijderd worden. De Mastino Napoletano kan ontzettend kwijlen. Sommige eigenaren lopen daarom vaak met een veegdoek achter hun hond aan.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, huidproblemen, maagdraaiing, knieproblemen.

Mastino Napoletano is geschikt voor

De Mastino Napoletano is geen sportieve hond. Iedere dag een (onaangelijnde) wandeling is voldoende. Speel liever regelmatig een zoek- of speurspelletje met hem, hun reukorgaan is beter ontwikkeld dan bij de gemiddelde jachthond!

Let op: ook bij de Mastino Napoletano komen overdreven terughoudende/angstige honden voor. Dit kan een genetische oorzaak hebben of een tekort aan socialisatie. Koop liever geen pup van ouderdieren die dit onzekere/angstige gedrag vertonen.

 

s ©Copyright 2020