Mastin Espanol

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Mastin Español

Grootte
Reu: 65-70 cm.
Teef: 50-60 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Mastin Español komt van oorsprong uit Spanje. Deze kolossale hond werd (en wordt nog steeds) gebruikt voor het bewaken van kudden schapen tegen wilde (roof)dieren. Met de mechanisering van het veetransport verdween de Mastin grotendeels en werd sporadisch ingezet voor de bewaking van gebouwen, landgoederen, erven maar ook bij de drijfjacht op wilde zwijnen. Tegenwoordig heeft de Mastin Español weer een waardige functie in het land van herkomst. Om te voorkomen dat boeren doelloos wolven afschieten, krijgen ze met overheidssteun de beschikking over meerdere Mastin Españols.

Socialisatie en opvoeding
Deze uiterst zelfstandige waakhond dient grondig gesocialiseerd te worden om te voorkomen dat zijn waakse en zelfstandige karakter hem en u in de problemen laten komen. Neem de Mastin al op jonge leeftijd mee naar buiten. Doe dit in korte sessies, want de Mastin Español raakt snel vermoeid door zijn grote lichaam. De Mastin leert tevens sneller wanneer hij de kans krijgt om de aangeboden prikkels rustig te verwerken. Besteed speciale aandacht aan het opdoen van positieve ervaringen met andere mensen, kinderen en honden. Neem uw hond ook vaak mee in de schemer, hun wantrouwen neemt dan namelijk sterk toe.

Het opvoeden van de (jonge) Mastin Español bestaat met name uit het voorkomen van het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Zijn zelfstandige karakter verleidt menig Mastin Españolbezitter om hem lekker ‘zijn gang te laten gaan’… Dit is niet verstandig omdat de Mastin van nature een zeer zelfstandige hond is en overeenkomstig kan handelen wanneer hij vindt dat er opgetreden moet worden. Leer uw hond al vroeg dat u bepaalt welke beslissingen genomen mogen worden. Dit doet u door actief met uw hond te trainen in specifieke situaties. Beloon de hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont en voorkom dat uw hond ‘succes’ heeft met ongewenst gedrag. De Mastin Español leert traag, maar vergeet niet snel.

Verzorging en gezondheid
De Mastin Español dient regelmatig geborsteld te worden, vooral tijdens de verharingsperiode. Bovendien moet u erop letten dat de gehoorgangen vrij zijn van overtollig vuil.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Mastin Español zijn: Heupdysplasie en net als bij veel andere (grote) honden is er sprake van een vergrote kans op het verkrijgen van een maagdraaiing.

Mastin Espanol is geschikt voor

Deze hond vindt het heerlijk om te wandelen. Echt actieve sporten zijn aan hem niet besteed. De meeste dogachtigen kunnen overigens prima speuren. Verstop bijvoorbeeld brokjes die hij op commando mag gaan zoeken. Zo verenigt u het nuttige met het aangename met als resultaat een hond die voldaan tegen u aan kruipt!

Let op: laat u eerlijk voorlichten of u geschikt bent om een Mastin Español aan te schaffen. Dit is sterk afhankelijk van uw leefomgeving, uw ervaring met zelfstandige honden en uw eigen karakter.

 

s ©Copyright 2020