Mastiff

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Mastiff

Grootte
Reu: min.76 cm.
Teef: min.70 cm.

Historie en gebruiksdoel
De kolossale Mastiff komt oorspronkelijk uit Engeland. De Mastiff stamt af van de vechthonden (=molossers) die door de Romeinen door Europa werden verspreid. Deze hond werd vroeger ingezet als jachthond op groot wild en als waakhond. Ook zouden er Mastiffs zijn geweest die gediend hebben in oorlogen. Vandaag de dag is de Mastiff een stuk milder van karakter wat hem uitermate geschikt maakt voor (grootbehuisde) liefhebbers van deze kolossale hond.

Socialisatie en opvoeding
Hoe mild de Mastiff ook mag zijn geworden t.o.v. zijn voorouders, een zeer goede socialisatie is van groot belang. Een wat onzekere Mastiff zal voldoende zelfverzekerdheid ontwikkelen om vroeg of laat onvoorspelbaar uit de kast te komen. Zorg er daarom voor dat deze hond de wereld kent en met name positieve ervaringen opdoet met vreemden, kinderen, andere honden en vee. Besteed extra aandacht aan de schemer/donker want dan neemt het wantrouwen van de Mastiff toe.

Ondanks zijn bloeddorstige verleden is de Mastiff erg gevoelig voor de stemming van de baas. Dit verlangt van u een rechtlijnige, consequente en harmonieuze opvoeding waarbinnen de band met de hond centraal staat. Verwacht van de Mastiff geen slaafse gehoorzaamheid. Maar wie de gevoelige snaar van de Mastiff weet te raken, krijgt iets van hem terug wat dieper gaat dan zomaar een baas-hondrelatie…

Verzorging en gezondheid
Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht van de Mastiff in conditie te houden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heup- en Elleboogdysplasie, OCD, erfelijke oogziekten.

Mastiff is geschikt voor

De Mastiff is geen sportieve hond. Iedere dag een flinke wandeling is voldoende.

Let op: ook bij de Mastiff komen overdreven terughoudende/angstige honden voor. Dit kan een genetische oorzaak hebben of een tekort aan socialisatie. Koop liever geen pup van ouderdieren die dit onzekere/angstige gedrag vertonen.

 

s ©Copyright 2020