Maltezer

Gezelschapshonden

Maltezer

Grootte
Reu: 21-25 cm.
Teef: 20-23 cm.

Historie en gebruiksdoel
Ondanks dat er behoorlijk wat middeleeuwse afbeelding van op Maltezer gelijkende honden zijn gevonden, is de afkomst van de Maltezer onbekend. Er bestaan verschillende theorieën. De hond heeft nooit een duidelijke (werk)functie gehad anders dan het gezelschap houden van mensen. Goed beschouwd in veel gevallen een hele verantwoordelijkheid. De Maltezer is een gevoelige hond die graag met de baas op stap gaat. Zijn aanpassingsvermogen is voor zo’n kleine hond groots te noemen…

Socialisatie en opvoeding
Doordat de Maltezer een klein hondje is, is de verleiding groot om hem te ‘bemoederen’ en hem te beschermen tegen de ‘grote boze wereld’. Dit leidt uiteindelijk tot een nerveuze, angstige hond die nergens meer mee naar toe kan gaan. En dat is echt nergens voor nodig. Zijn onderzoekende aard wil juist de wereld verkennen! Speciale aandacht dient uit te gaan naar het leren omgaan met andere honden. Zorg ervoor dat de Maltezerpup in aanraking komt met volwassen, stabiele honden van verschillende rassen.

De opvoeding en training van de Maltezer verlopen doorgaans zonder problemen. Door hun zachte, volgzame aard laten ze zich graag vertellen wat van hen verwacht wordt. Leer de jonge Maltezer in kleine stapjes om (even) alleen te zijn. De binding met de baas kan er namelijk voor zorgen dat ze afhankelijk van u worden. Hierdoor is het tevens verstandig om de jonge Maltezer te beletten om de hele dag achter u aan te laten lopen. Deze honden hebben meer in hun mars dan de meeste mensen vermoeden.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Maltezer dient dagelijks geborsteld te worden. Zo voorkomt u de vorming van klitten. Doordat dit vrij secuur werk is kost dit behoorlijk wat tijd. De hond mag gewassen worden waardoor de vacht mooi wit blijft.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: Erfelijke knieproblemen, oogproblemen.

Maltezer is geschikt voor

G&g, doggy-dancing, VZH, behendigheid. Deze hond prefereert het spelen boven het uitoefenen van een sport.

Let op: deze hond is prima geschikt voor oudere hondenliefhebbers of kleinbehuisden.

 

 

s ©Copyright 2020