Lhasa Apso

Gezelschapshonden

Lhasa Apso

Grootte
Ca. 22-25 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Lhasa Apso komt oorspronkelijk uit Tibet. De hond werd exclusief gehouden in klooster, paleizen en door andere hooggeplaatsen. De voorouders van de Lhasa Apso zijn o.a. de Tibetaanse Spaniel en de Tibetaanse Terriër. De Lhasa Apso is een stabiele hond die geschikt is voor uiteenlopende gezinssituaties.

Socialisatie en opvoeding
De enigszins eigenzinnige Lhasa Apso dient goed gesocialiseerd te worden om niet uit te groeien tot een terughoudende hond. Laat hem positieve ervaringen opdoen met onbekenden, kinderen en met andere (sociale) honden. Zijn zintuigen zijn erg goed ontwikkeld en maar weinig zal hem ontgaan. Laat de hond daarom al vroeg wennen aan vreemde geluiden en afwijkende situaties.

De Lhasa Apso is een waardige, rustige hond die niet echt geschikt is voor kleine kinderen. Kinderen hebben zelf ook niet zoveel aan de Lhasa Apso, want ze zijn niet erg speels of sportief aangelegd. Gehoorzaamheid is mogelijk, maar begrensd tot simpele oefeningen. Het samenwerkingsinstinct is namelijk niet erg sterk ontwikkeld bij de Lhasa Apso. De (aanstaande) Lhasa Apso eigenaar dient rekening te houden met zijn mystieke karakter.

Verzorging en gezondheid
De vachtverzorging van de Lhasa Apso is behoorlijk intensief. Laat de Lhasa Apsopup hier al vroeg aan wennen. Met een grove borstel dient de weelderige vacht klitvrij worden gehouden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; knieproblemen.

Lhasa Apso is geschikt voor

Rondjes lopen rond de salontafel.

Let op: de Lhasa Apso is niet geschikt om de hele dag op schoot te zitten of ‘gepamperd’ te worden. Kinderen die de Lhasa Apso als speelgoed behandelen kunnen stuiten op verzet.

 

s ©Copyright 2020