Leonberger

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Leonberger

Grootte
Reu: 72-80 cm.
Teef: 65-75 cm.

Historie en gebruiksdoel
De geschiedenis van de Leonberger is niet helemaal bekend. De destijds zittende wethouder Heinrich Essig zou een, op het wapen van de stad gelijkende, hond willen fokken. Hiervoor zou hij gebruik gemaakt hebben van honden afkomstig uit de Alpen. Deze werden gekruist met bekende en onbekende (boeren) honden om uiteindelijk op de Leonbergse Hond (=Leonberger) uit te komen.
Als de Leonberger al een functie had, dan was het om de boerderij of het erf te bewaken. Doordat de hond cadeau is gedaan aan vele Koninklijke huizen en andere ‘royals’ , is het aannemelijk dat de hond een statusverhogende functie had. Misschien dat deze ‘glamourachtige’ geschiedenis ervoor gezorgd heeft dat deze leeuwachtige hond een redelijk ongecompliceerde (huis)hond is gebleven.

Socialisatie en opvoeding
Een Leonberger is over het algemeen vanuit het nest redelijk zelfverzekerd. Ga met de zelfverzekerde Leonberger regelmatig naar buiten maar leg de nadruk op de opvoeding en de (gehoorzaamheids)training. De wat afwachtende Leonberger mag best extra begeleid worden in het opdoen van positieve ervaringen met mensen, kinderen, andere dieren en vreemde of afwijkende situaties.

De Leonberger wordt geroemd om zijn aanpassingsvermogen en zijn werkbereidheid. Deze eigenschap zal echter wel vanaf dag 1 gestimuleerd moeten worden. Met name bij reuen, die kunnen zich nog wel eens wat onafhankelijk opstellen. Deze honden mogen best wat strakker gehouden worden. De Leonberger dient op een positieve manier opgevoed en getraind te worden, een harde hand kan ervoor zorgen dat de hond eenzijdig zijn relatie met u verbreekt.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Leonberger dient eens per week goed geborsteld te worden. Hierbij is het van belang dat de haren vanaf de huid bewerkt worden om klitten te voorkomen. Tijdens de verharingsperiode dient de vacht dagelijks geborsteld te worden. Houd de gehoorgang schoon om een pijnlijke oorontsteking te voorkomen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Leonberger zijn: Heupdysplasie, hartproblemen, erfelijke oogafwijkingen.

Leonberger is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, speur- en reddingshondenopleiding. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de fysieke conditie en – gezondheid van de individuele hond.

Let op: ondanks vele inspanningen van zowel de rasvereniging als fokkers, blijkt in sommige nesten pups met (overdreven) angstig gedrag voor te komen. Vraag altijd naar uitslagen van MAG(=Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag)-testen van de ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020