Laekense herder

Herdershonden en veedrijvers

Laekense Herder

Grootte
Reu: 60-66 cm.
Teef: 56-62 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Laekense Herder dankt zijn naam aan het koninklijke kasteel van Laken (B). Dit type hond zou het favoriete ras van de toenmalige vorstin zijn. Men schrijft ‘Laekense’ in plaats van ‘Lakense’ in verband met de Franse schrijfwijze. De Laekense Herders heeft net als de andere drie varianten dienst gedaan als veedrijver. Het is een directe afstammeling van werkende herdershonden. Van alle Belgische Herders is de Laekense Herder de meest rustige. Dit maakt hem geschikt voor een leven als gezinshond zonder afbreuk te doen aan zijn werkkwaliteiten.

Socialisatie en opvoeding
De Laekense Herder dient op zeer jonge leeftijd met verschillende prikkels in aanraking te komen. Met name bewegende prikkels verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan; fietsers, joggers, rennende kinderen, auto’s etc. Breng de Laekense Herderpup al vroeg in aanraking met verschillende soorten mensen en kinderen. Deze uitgebreide socialisatie dient om angst en nervositeit in algemene zin te voorkomen.

De Laekense Herder is over het algemeen een wat stugger lerende, dominante hond. Dit betekent dat hij een baas nodig heeft die op basis van inzicht en overwicht een hond kan opvoeden door duidelijke grenzen te stellen. Eenmaal ontwikkeld gedrag (zowel gewenst- als ongewenst gedrag) is moeilijk te veranderen bij deze hond. Daarom is de belangrijkste taak van de opvoeder om ongewenst gedrag te voorkomen en gewenst gedrag te stimuleren d.m.v. beloning.

Verzorging en gezondheid
De ruwharige vacht van de Laekense Herder vraag wat onderhoud. Ieder half jaar zal de hond getrimd moeten worden waarbij het overtollige haar geplukt wordt. Het dagelijkse onderhoud kan gepleegd worden met een grove borstel.

Bij sommige Laekense Herders komt Heupdysplasie of Elleboogdysplasie voor.

Laekense herder is geschikt voor

G&g, VZH, flyball, frisbee, canicross, reddingshondensport, breitensport etc.

Let op: de Laekense Herder heeft veel beweging en activiteit nodig!

s ©Copyright 2020