Labrador Retriever

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Labrador Retriever

Grootte
Reu: 56-57 cm.
Teef: 54-56 cm.

Historie en gebruiksdoel
Hoewel de Labrador Retriever zoals wij hem kennen uit Engeland komt, vindt hij zijn oorsprong op New Foundland. Hier werden honden gehouden als hulp bij het binnenhalen van de vissersnetten. Een groot, zwaar type dat bekend staat onder de naam ‘Newfoundlander’ en een lichter type dat bekend stond onder de naam St. John’s Dog of Lesser Newfoundland Dog. Deze Lesser Newfoundland Dog zou door Engelse vissers meegenomen zijn naar Engeland. Hier werd de hond geroemd om zijn werkcapaciteiten in het veld en om zijn zachtaardigheid. Voor velen is dit nog steeds de reden om een Labrador Retriever aan te schaffen, al moet hij soms -jammer genoeg- te lang op de bank hangen i.p.v. op het veld te mogen rennen…

Socialisatie en opvoeding
De Labrador is van nature een sociale hond die zich gemakkelijk aanpast aan de situatie. Neem daarom je jonge Labrador voldoende mee naar buiten om te wennen aan de wereld, maar overdrijf dit zeker niet! Deze honden kunnen namelijk erg onstuimig zijn. Hierdoor kunt u genoodzaakt zijn om i.p.v. hem te leren wat alle mogelijkheden zijn die deze wereld te bieden heeft, u hem beter kunt leren wat zijn beperkingen zijn binnen deze wereld.

De opvoeding en training van de Labrador Retriever is niet ingewikkeld. Weliswaar leert de Labrador Retriever niet zo snel, hij onthoudt het geleerde meestal de rest van zijn leven. Zorg voor voldoende discipline tijdens de trainingen en geef de hond, zeker in het begin, niet teveel vrijheden en/of priviléges. Wissel training af met het spelen van spelletjes om zijn interesse en zijn concentratie bij u te houden.

Verzorging en gezondheid
De dikke, waterafstotende vacht van de Labrador Retriever dient regelmatig geborsteld te worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, epilepsie, hartproblemen.

Labrador Retriever is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Labrador Retriever is graag actief bezig.

Let op: door specialisatie zijn er grofweg twee foklijnen te onderscheiden; een showlijn met wat zwaardere, minder werklustige honden en een werklijn met slankere, werklustige honden. Dit tweede type is voor een gezinssituatie minder geschikt.

 

s ©Copyright 2020