Kuvasz

Herdershonden en veedrijvers

Kuvasz

Grootte
Reu: 71-75 cm.
Teef: 66-70 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze van oorsprong uit Hongarije afkomstige herdershond had vroeger de taak om de kudden te bewaken tegen wolven en andere bedreigingen van buitenaf. Eenmaal op het erf aangekomen bleef deze hond buiten om een oogje in het zeil te houden. De hond was (en is nog steeds) zelfstandig genoeg om op te treden in geval van nood. De Kuvasz wordt tegenwoordig nog steeds gehouden als waakse gezelschapshond, maar in het veld vind je hem waarschijnlijk niet meer terug…

Socialisatie en opvoeding
Dit type herdershond is stabieler t.o.v. de traditionele herdershonden. Het voordeel hiervan is dat ze niet zo reactief zijn. Dit betekent in de praktijk dat de hond eerst rustig kijkt, even afwacht, nog een keer kijkt om vervolgens actie (of juist niet) te ondernemen. Deze stabiliteit van karakter wordt alleen verkregen wanneer de hond uiterst goed gesocialiseerd wordt. Met name vreemde, afwijkende gebeurtenissen en verschillende type mensen zijn belangrijk om vaak te herhalen. Hiermee doet u niets af aan zijn waakkwaliteiten.

De Kuvasz is een stabiele, evenwichtige en initiatiefrijke hond. Wanneer u uw hond voldoende weet te motiveren, is de opvoeding en de gehoorzaamheidstraining niet ingewikkeld. Door voldoende uitdaging te bieden kunt u een hechte band met de Kuvasz opbouwen. De training van de Kuvasz gaat het snelst met behulp van wat lekkers, want verwacht van deze grote, witte pluizenbol niet dat hij een enorme “will to please” heeft...

Verzorging en gezondheid
De Kuvasz heeft een bijzonder compacte vacht met veel haar. Tijdens de ruiperiode verliest deze hond dan ook veel haar. Een regelmatige borstelbeurt zorgt ervoor dat de vacht ontdaan wordt van overtollig haar. Gebruik hier een pennenborstel voor.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Kuvasz zijn: Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, Osteochondrose en huidproblemen.

Kuvasz is geschikt voor

De Kuvasz grote afstanden afleggen op een middelmatige snelheid. Daarom gaat hij graag mee wandelen. Een uitgegroeide Kuvasz kan best mee joggen of zelfs naast de fiets wandelen.

Let op: door uw Kuvasz vanaf dag 1 veel vrijheid te geven, zal zijn zelfstandigheid gestimuleerd worden. Dit houdt echter ook in dat uw hond zelf kan gaan ‘regelen’ wanneer hij vindt dat er opgetreden moet worden. Dit kunt u voor een groot deel voorkomen door beperking van zijn vrijheid en te trainen op gehoorzaamheid.

 

s ©Copyright 2020