Kooikerhondje

Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Kooikerhondje

Grootte
Reu: 35-40 cm.
Teef: 35-40 cm.

Historie en gebruiksdoel
Voordat jagers de beschikking hadden over jachtgeweren waren ze aangewezen op de werkcapaciteiten van hun (jacht)honden. Denk aan het opjagen van wild door een meute Beagles of het aanwijzen van het wild door een Pointer. Het Kooikerhondje is een voorbeeld van hoe slim en effectief vroeger gejaagd werd. Met behulp van halftamme eenden werden wilden eenden de ‘eendenkooi’ ingelokt. Het Kooikerhondje hielp de lokeenden door vooruit te zwemmen met zijn witte staartpluim boven het water uit zwaaiend waardoor de wilde eenden één-voor-één in de val werden gelokt. Sporadisch wordt er nog volgens deze traditionele gejaagd met Kooikerhondjes om vervolgens de gevangen eenden weer vrij te laten.

Socialisatie en opvoeding
Het Kooikerhondje dient goed gesocialiseerd te worden. Het is namelijk van nature niet zo’n sociaal type. Dit hoefde ook niet, de hond ging vroeger met de jager op pad om te werken op het water. Daarom dient de jonge Kooiker al op jonge leeftijd uitgebreid kennis te maken met; onbekende mensen, kinderen, andere honden, vreemde geluiden, bewegende objecten etc. Neem de socialisatieperiode bij deze hond zeer serieus.

De opvoeding en training van het Kooikerhondje is niet altijd even gemakkelijk. Hij kan bijzonder eigenzinnig tot zelfs eigengereid zijn, het is een kleine hond met een sterk karakter en hij is ook nog eens erg slim. U dient rekening te houden met zijn gevoelige karakter zonder hem als een ‘zoete-lieve-Gerritje’ te behandelen. Deze hond heeft een duidelijke leiding nodig om hem niet in problemen te laten brengen door zijn nieuwsgierige aard. Tevens dient u voldoende activiteiten met hem te ondernemen om zijn ‘werkgeest’ een uitlaatklep te bieden. Kooikers die zich vervelen hebben grote kans op het vertonen van neurotisch gedrag.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Golden Retriever dient regelmatig gekamd en geborsteld te worden om de vorming van klitten te voorkomen. De gehoorgang dient vrij van overtollig haar en/of oorsmeer te blijven.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; erfelijk oogziekten, verlamming, bloederziekten.

Kooikerhondje is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. Het Kooikerhondje heeft een bovengemiddelde behoefte aan beweging en activiteiten.

Let op: het Kooikerhondje is geen allemansvriend en van nature geen knuffeldier.

 

s ©Copyright 2022