Komondor

Herdershonden en veedrijvers

Komondor

Grootte
Reu: ca.80 cm.
Teef: ca.70 cm.

Historie en gebruiksdoel
De van oorsprong uit Hongarije afkomstige Komondor, is een zeer opvallende en niet-alledaagse verschijning met zijn vervilte koordenvacht die nog het meeste weg heeft van ‘dreadlocks’ De Komondor had als taak om de kudde vee te beschermen tegen rovers en roofdieren. Doordat de Komondor deze taak met name zonder aanwezigheid van de herder moest opknappen, werd enkel gefokt met Komondors die uiterst zelfstandig, territoriaal en moedig waren. Tijdens de tweede wereldoorlog is het ras ingezet om militaire objecten te bewaken. Hierdoor was de populatie van Komondors na de tweede wereldoorlog bijzonder klein. De huidige Komondor doet zijn voorvaderen eer aan, hij is niet veel veranderd…zowel uiterlijk als innerlijk.

Socialisatie en opvoeding
Ondanks zijn openheid en speelsheid gedurende de eerste maanden, verandert dit naarmate de hond volwassen wordt. De hond wordt (soms zeer) terughoudend naar vreemden. Zorg dus voor een uitgebreide socialisatie met veel verschillende mensen en kinderen. Zorg voor diversiteit, oefen in huis, in de tuin, op straat, in de stad, overdag, in de avond etc. U creëert hiermee beslist geen allemansvriend.

Het opvoeden van een Komondor is een bijzondere ervaring. Aan de ene kant is hij erg gesteld op ‘zijn familie’, en aan de andere kant is de hond enorm zelfstandig. U begrijpt dat de Komondor geen snelle leerling is. Geef duidelijk uw grenzen aan en geef de hond een taak. Dit kan uiteenlopen van het bewaken van uw erf tot het doen van wandelingen samen met u.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Komondor hoeft niet gekamd of geborsteld te worden. Het is namelijk de bedoeling dat de onderharen verstrengeld raken met de lange dekharen. Hierdoor ontstaan vervilte platen die in koorden gescheurd dienen te worden. Zo ontstaat de specifiek ‘dreadlock-achtige’ vacht.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Komondor zijn: Heupdysplasie, huidproblemen en maagdraaiing.

Komondor is geschikt voor

Ondanks dat de Komondor veel beweging nodig heeft, is het geen sporthond. Indien mogelijk kunt u met uw Komondor gaan vee drijven of hoeden.

Let op: de Komondor is geen beginnershond. Deze hond is niet geschikt voor het stadsleven of het leven in een woonwijk. Door de (grote) territoriumdrift kan de hond de hele straat of zelfs de hele woonwijk als zijn territorium beschouwen.

 

s ©Copyright 2020