Keeshond

Spitsen en Oertypen

Keeshond

Grootte
Dwergkees: max. 22 cm. hoog
Kleine Keeshonden: 23-28 cm. hoog
Middenslag Keeshonden: 29-36 cm. hoog

Historie en gebruiksdoel
De Keeshond kent een rijke historie die voor de helft bestaat uit zeer interessante verhalen waarvan gerust kan worden aangenomen dat het meer om fictie dan om feiten gaat. De andere helft gaat over de sobere werkhond die hij is. De Middenslag Keeshond was van oorsprong een erfbewaker en ongedierteverdelger. De Kleine Keeshond en de Dwergkeeshond zijn van oorsprong gezelschapshonden die zeker hun stem verheffen in het geval van onraad. Het zijn allen uiterst alerte honden

Socialisatie en opvoeding
Deze waakzaamheid van de Keeshond zal in goede banen begeleid moeten worden om problemen te voorkomen. Zorg voor een grondige socialisatie. Door uw Keespup veel in contact te brengen met andere mensen voorkomt u een terughoudende, nerveuze Keeshond. Breng de Keespup al vroeg in contact met verschillende honden. Vermijd hierbij drukke uitlaatplaatsen voor honden.

Ondanks zijn hoge aaibaarheidsfactor zal de jonge Keeshond een duidelijke en consequente leiding moeten krijgen. Anders kan ‘Kees’ nog wel eens heel uw huishouden vanaf zijn ‘troon’ (meestal de bank) regeren. Leer uw hond dat stil zijn (=zwijgen) meer oplevert dan blaffen. Zo voorkomt u een schel, luid blaffende huisgenoot die bij iedere gelegenheid zijn stembanden luid openzet. De gehoorzaamheidstraining doorloopt de Keeshond met vlag en wimpel.

Verzorging en gezondheid
Ondanks de weelderige haardos van de Keeshond, heeft de hond relatief weinig vachtverzorging nodig. De vacht klit nauwelijks. Met name de Kleine Keeshond en de Dwergkeeshond zijn gevoelig voor het ontwikkelen van tandsteen. Voorkom daarom de vorming van tandplak.

Bij sommige (kleine) exemplaren komt Patella luxatie voor.

Keeshond is geschikt voor

G&g, VZH, behendigheid, canicross, steppen, fietsen. De Keeshond heeft geen grote bewegingsbehoefte.

Let op: de Dwergkeeshond en de Kleine Keeshond doen qua karakter niet onder voor de Middenslag Keeshond.

 

s ©Copyright 2020