Jack Russell Terrier

Terriers

Jack Russell Terriër

Grootte
Reu: 25-30 cm.
Teef: 25-30 cm.

Historie en gebruiksdoel
Dominee Parson (Jack) Russell wilde een klein hondje om vossen en dassen op te kunnen jagen. Deze honden moesten wat langere poten hebben om de meute Hounds bij te kunnen houden. De Parson Russell Terriër was geboren. Zijn zoon kruiste de Parson Russell Terriër met Bull Terriërs. Dit zorgde voor beduidend fellere en kleinere honden. Deze honden kennen we als de Jack Russell Terriër. In beide gevallen gaat het om pittige en onverschrokken jagertjes. De afgelopen decennia is met name de Jack Russell Terriër mateloos populair geworden. Hele busladingen Jack Russell Terriërs waren het gevolg, met alle negatieve gevolgen voor het ras…

Socialisatie en opvoeding
Beide honden dienen uitgebreid gesocialiseerd te worden. Niet goed gesocialiseerde Russell’s kunnen opvliegend gedrag vertonen. Vanwege hun jachtinstinct is het verstandig om de Russellpup op zeer jonge leeftijd in contact te brengen met honden, andere dieren en vooral bewegende voorwerpen. Deze ‘prikkels’ dienen doordacht en gecontroleerd worden aangeboden want voor je het weet is het schattige Russellpupje een fervente jacht- of knokpartij gestart. Zorg dat de jonge hond veel positieve ervaringen opdoet met stabiele volwassen honden.

De opvoeding van beide Russell’s is niet zo moeilijk. Toch blijkt in de praktijk dat veel eigenaren niet eens de moeite nemen! Ja, het zijn eigenwijze, onverschrokken en onvermoeibare honden. Maar daar tegenover staat een leergierige, werklustige hond. Stel duidelijk grenzen, wees consequent en wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van (bal)spelletjes. Door uzelf interessanter te maken dan de omgeving voorkomt u dat “Jacky” de buurt gaat terroriseren. Geef de Russell Terriër voldoende (verplichte) rust.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de kortharige Russell dient af en toe geborsteld te worden. De vacht van de ruwharige Russell dient regelmatig geplukt te worden.

Bij veel Jack Russell Terriërs komt een Patellaluxatie voor. Hierdoor vertoont de hond het ‘Jack Russellhupje’.

Jack Russell Terriër is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en triathlon, behendigheid, flyball, frisbee, breitensport, joggen, fietsen, speuren. Deze hond heeft veel beweging en activiteit nodig. Vergeet niet om de Russell Terriër ook geestelijk bezig te houden.

Let op: de (Parson) Jack Russell Terriër is geen schoothondje. Met name de reutjes kunnen uiterst onverdraagzaam zijn naar soortgenoten.

 

s ©Copyright 2022