Hovawart

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Hovawart

Grootte
Reu: 63-70 cm.
Teef: 58-65 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Hovawart komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hovawart is een verbastering van het Duitse woord ‘Hofwart’ hetgeen erfwacht betekent. De Hovawart werd tevens ingezet om de kudden vee te bewaken. Nadat het ras bijna uitgestorven was, is het ras met behulp van verschillende, op de Hovawart gelijkende honden, teruggefokt naar de huidige standaard. Tegenwoordig wordt de Hovawart gehouden als waakse gezinshond.

Socialisatie en opvoeding
Om grote terughoudendheid te voorkomen dient de Hovawart zorgvuldig gesocialiseerd te worden. Begin hiermee op zeer jonge leeftijd. Zo voorkomt u dat de hond angstig en/of overdreven gespannen gedrag vertoont wanneer hij later in aanraking komt met mensen, kinderen of honden. Dit geldt zeker voor de Hovawart die in een woonwijk wordt gehouden.

De Hovawart laat zich, mits goed gesocialiseerd, goed opvoeden en trainen. Een afgewogen opvoeding, waarbij beloning, beweging en beperking voorop staan halen het beste in de Hovawart naar boven. Voorkom dat de hond zowel binnen, op eigen terrein en buiten overmatig succes heeft met eigen initiatieven. Denk hierbij; waken, trekken aan de riem, onstuimig gedrag naar andere honden of mensen etc.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Hovawart dient regelmatig gekamd en geborsteld te worden. U dient tevens de gehoorgang regelmatig te controleren op overtollig oorsmeer wat kan duiden op een pijnlijke oorontsteking.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Hovawart zijn: Hypothyroïdie, Levershunt en Heupdysplasie. Incidenteel komt OCD voor.

Hovawart is geschikt voor

De Hovawart is voor zijn grootte een sportieve hond en geschikt voor: G&g, UV-proef, VZH en Thriathlon, Breitensport, behendigheid, fietsen en joggen, speur- en reddingshondenopleiding.

Let op: binnen het ras komt buitensporige terughoudendheid voor. Wees daarom zeer kritisch waar u uw Hovawartpup koopt en koop zeker geen pup van ouderdieren die angstig en/of onzeker gedrag vertonen.

 

s ©Copyright 2020