Hollandse Smoushond

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Hollandse Smoushond

Grootte
Reu: 37-42 cm.
Teef: 35-40 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Hollandse Smoushond is een ongecompliceerde hond met een gecompliceerd verleden. Allerlei theorieën bestaan er over het ontstaan van het leukste “vuilnisbakkie” ter wereld. Hij zou ontstaan zijn uit honden die via de Rotterdamse haven naar Amsterdam toe kwamen om de gegoede burgerij te plezieren met gezelschap. Toch kon zijn populariteit niet voorkomen dat hij rond de tweede wereldoorlog nagenoeg uitgestorven was. In de 70-er jaren hebben twee bevlogen dames, mevrouw Barkman en mevrouw Van Woerden, het ras terug weten te fokken met behulp van de Border Terriër en andere op Smoushonden gelijkende hondjes.

Socialisatie en opvoeding
Zo ongecompliceerd als zijn uiterlijk is, zo eenvoudig is het om een Hollandse Smoushond goed te socialiseren. Deze honden worden namelijk niet zozeer op uiterlijk gefokt, maar op hun sociale karakter. Kom dus regelmatig buiten met deze hond, maar overdrijf niet. Laat een uitbundige, (over)enthousiaste Smoushond niet zomaar naar alles en iedereen toelopen.

De opvoeding van de Hollandse Smoushond is niet moeilijk. Gewoon consequent en rechtlijnig blijven. De hond is intelligent genoeg om de grootste hondenhater van hem te doen houden. Trap dus niet in zijn fratsen en laat zien dat u een waardige ‘baas’ voor hem kunt zijn. Wissel gehoorzaamheidstraining regelmatig af met het spelen van (bal)spelletjes.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Smoushond dient ongeveer tweejaarlijks getrimd te worden door een hondenkapsalon. Vergeet niet te vragen hoe u zelf de oortjes kunt onderhouden, deze moeten namelijk wat vaker geplukt worden. Ook kunt u vragen hoe u zelf de haartjes tussen de voetzooltjes kunt bijknippen.

De Hollandse Smoushond is een gezond ras.

Hollandse Smoushond is geschikt voor

G&g, UV-proef, VZH en Triathlon, Behendigheid, Fietsen, Joggen, Flyball, speur- en reddingshondenopleiding. Vergeet niet om de Hollandse Smoushond mentaal te stimuleren door hem ‘puzzeltjes’ voor te schotelen.

Let op: de wachtlijst voor een Hollandse Smoushond is behoorlijk lang. Er kan van u gevraagd worden om uw Smoushond in te zetten voor het fokprogramma.

 

s ©Copyright 2020