Hollandse Herder

Herdershonden en veedrijvers

Hollandse Herder

Grootte
Reu: 57-62 cm.
Teef: 55-60 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Hollandse Herder is een typisch werkhondenras. Ooit gefokt voor het hoeden van schapen en bewaken van de eigendommen van de baas, zien we de Hollandse Herder tegenwoordig als actieve huis- en gezinshond en wordt hij tevens professioneel ingezet als politiehond, reddingshond, speurhond en zelfs als blindengeleidehond.

Socialisatie en opvoeding
De Hollandse Herder dient uitgebreid gesocialiseerd te worden. De nadruk dient te liggen op verschillende soorten mensen, kinderen en andere honden. De Hollandse Herder heeft de neiging om te jagen op bewegende objecten die hem prikkelen omdat ze onbekend zijn. Neem de Hollandse Herder daarom ook op jonge leeftijd mee naar buiten.

Deze werkwillende, intelligente hond dient vanaf dag 1 strak opgevoed te worden. Niet met harde hand, maar wel met vastberadenheid. Door zijn baasgerichtheid is de opvoeding niet enorm ingewikkeld. Toch dient gezegd te worden dat de Hollandse Herder een sterk ‘roedelbesef’ heeft en strikt volgens rangorderegels leeft. Met andere woorden; u dient uw taak als leider zeer serieus te nemen.

Verzorging en gezondheid
De ruwharige Hollandse Herdershond dient twee maal per jaar geplukt te worden. De kort- en langharige Hollandse Herdershond vraagt weinig onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat. In de ruiperiode dient de vacht wel dagelijks gekamd en geborsteld te worden.

De Hollandse Herder is een relatief gezond ras. Bij sommige exemplaren komt Heupdysplasie voor.

Hollandse Herder is geschikt voor

De Hollandse Herder vindt een (lange) wandeling met de baas een aangenaam tijdverdrijf, maar om hem een beetje moe te maken dient hij dagelijks een intensievere uitdaging te krijgen. Alle soorten en vormen van hondensport en –spel zijn geschikt voor deze hond. Vergeet ook niet om hem geestelijk bezig te houden.

Let op: koop als beginnend- of aspirant hondenkoper geen Hollandse Herder die rechtstreeks afstamt van werkhonden die gebruikt worden voor bewakings- en verdedigingswerk. Het gaat hier namelijk om honden die geselecteerd zijn op uithoudingsvermogen, kracht en bijtdrang.

 

s ©Copyright 2020