Havanezer

Gezelschapshonden

Havanezer

Grootte
Reu: 23-27 cm.
Teef: 23-27 cm.

Historie en gebruiksdoel
Deze vriendelijke gezelschapshond komt oorspronkelijk van het eiland Cuba. De geschiedenis van deze hond is onduidelijk. Het lijkt erop dat de Bolognezer of de Malthezer aan de basis van dit ras staat. De hond heeft nooit een duidelijke (werk)functie gehad anders dan het gezelschap houden van mensen. Goed beschouwd in veel gevallen een hele verantwoordelijkheid. De Havanezer is een nieuwsgierige, intelligente hond die graag met de baas op stap gaat.

Socialisatie en opvoeding
Doordat de Havanezer een klein hondje is, is de verleiding groot om hem te ‘bemoederen’ en hem te beschermen tegen de ‘grote boze wereld’. Dit leidt uiteindelijk tot een nerveuze, angstige hond die nergens meer mee naar toe kan gaan. En dat is echt nergens voor nodig. Zijn onderzoekende aard wil juist de wereld verkennen! Speciale aandacht dient uit te gaan naar het leren omgaan met andere honden. Zorg ervoor dat de Havanezerpup in aanraking komt met volwassen, stabiele honden van verschillende rassen.

De opvoeding en training van de Havanezer verlopen doorgaans zonder problemen. Door hun zachte, volgzame aard laten ze zich graag vertellen wat van hen verwacht wordt. Leer de jonge Havanezer in kleine stapjes om (even) alleen te zijn. De binding met de baas kan er namelijk voor zorgen dat ze afhankelijk van u worden. Hierdoor is het tevens verstandig om de jonge Havanezer te beletten om de hele dag achter u aan te laten lopen. Deze honden hebben meer in hun mars dan de meeste mensen vermoeden.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Havanezer dient dagelijks geborsteld te worden. Zo voorkomt u de vorming van klitten. De hond mag gewassen worden waardoor de vacht mooi wit blijft.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen: erfelijke knieproblemen, oogproblemen.

Havanezer is geschikt voor

G&g, doggy-dancing, VZH, behendigheid. Deze hond prefereert het spelen boven het uitoefenen van een sport.

Let op: deze hond is prima geschikt voor beginnende hondeneigenaren met/zonder kinderen.

 

 

s ©Copyright 2020