Grote Zwitserse Sennenhond

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Grote Zwitserse Sennenhond

Grootte
Reu: 65-72 cm.
Teef: 60-67 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Grote Zwitserse Sennenhond is één van de vier Sennenhonden die in Zwitserland een duidelijke taak hadden. De hond werd ingezet als draag- en trekhond, veehoeder en –drijver, waak- en verdedigingshond. Ook tijdens de 2de wereldoorlog werd gebruik gemaakt van de sobere werkkwaliteiten van de Grote Zwitserse Sennenhond. Tegenwoordig wordt deze Sennenhond enkel als waakse gezinshond gehouden.

Socialisatie en opvoeding
De Grote Zwitserse Sennenhond dient normaal gesocialiseerd te worden. Neem hem regelmatig mee op pad. Laat hem positieve indrukken opdoen met vreemden, kinderen, andere honden en vreemde en/of afwijkende situaties. Voorkom dat de hond al op jonge leeftijd uitgesproken negatieve ervaringen opdoet. Ook dient u te voorkomen dat uw onstuimige pup kinderen omver loopt.

De opvoeding en training van de Grote Zwitserse Sennenhond is niet ingewikkeld. Zijn aanpassingsvermogen, werklust en zijn baasgerichtheid maken hem tot een trainbare hond. Een Grote Zwitser die niet rechtlijnig en consequent wordt opgevoed kan door zijn zelfstandige aard besluiten om alles en iedereen zijn eigen wil op te leggen.

Verzorging en gezondheid
Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht van de Grote Zwitser in conditie te houden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: Heup- en Elleboogdysplasie, OCD, erfelijke oogziekten, epilepsie.

Grote Zwitserse Sennenhond is geschikt voor

Deze hond vindt het heerlijk om te wandelen. Hoewel gezonde exemplaren best langs de fiets kunnen wandelen om mee kunnen joggen, zijn echt actieve sporten niet aan hem besteed. De meeste dogachtigen kunnen overigens prima speuren. Verstop bijvoorbeeld brokjes die hij op commando mag gaan zoeken. Zo verenigt u het nuttige met het aangename met als resultaat een hond die voldaan tegen u aan kruipt!

Let op: indien u overweegt om een Grote Zwitserse Sennenhond aan te schaffen, houd er dan rekening mee dat de hond (loslopend) vee kan opdrijven.

 

s ©Copyright 2020