Grote Munsterlander

Staande honden

Grote Münsterlander

Grootte
Reu: 60-65 cm.
Teef: 58-63 cm.

Historie en gebruiksdoel
De Grote Münsterlander komt oorspronkelijk uit Duitsland. De hond werd ingezet om veder- en haarwild op te zoeken, aan te wijzen, op te stoten en om het aangeschoten wild te apporteren. De Grote Münsterlander bewijst hiermee een allround jachthond te zijn.
De Grote Münsterlander onderscheidt zich t.o.v. de Kleine Münsterlander (=Heidewachtel) door zijn wat dominantere karakter en zijn waakcapaciteiten.

Socialisatie en opvoeding
De Grote Münsterlander zal goed gesocialiseerd moeten worden. Leg de nadruk op onbekende mensen en kinderen, andere honden en bewegende objecten. Voorkom dat de hond succes heeft met ongewenst jagen. Leer de Heidewachtel het commando “Hier” zo snel als mogelijk. Dit kan later problemen voorkomen. Stel vanaf dag 1 duidelijke grenzen en voer deze grenzen consequent door.

Het opvoeden van de Grote Münsterlander is niet ingewikkeld. Aan de ene kant is de Heidewachtel bijzonder genegen aan zijn baas, hij leert snel, is speels en ook nog een sociaal… Aan de andere kant heeft deze jachthond een sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen en kan hij behoorlijk dominant uit de hoek komen. Hierdoor kan de hond bijzonder initiatiefrijk zijn en zich soms bemoeien met mensen of honden waar hij zich beter niet mee had kunnen bemoeien. Met een opvoeding en training waarbinnen spel en beloning centraal staan, bereikt met het meeste bij de Grote Münsterlander.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Grote Münsterlander dient ongeveer twee maal per week geborsteld te worden. Zorg ervoor dat de gehoorgang schoon blijft door het teveel aan haar te laten verwijderen. Vraag aan een ervaren trimster hoe u dit het beste kunt doen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen; Heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Grote Munsterlander is geschikt voor

G&g, UV-proef, behendigheid, VZH, fietsen, joggen, steppen, speuren, jachthondensport. De Grote Münsterlander heeft veel beweging en mentale activiteiten nodig.

Let op: koop geen pup van angstige of nerveuze ouderdieren.

 

s ©Copyright 2020